Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Luminile Veneției prin ochii maestrului Marcel Lupșe într-o expoziție sub sigla Concentric

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Galeria Concentric din Bistrița vă invită la  vernisajul unui adevarat regal de pictură: pânze și grafică marca Marcel Lupșe grupate sub sub genericul ” Et in Venetia Ego”.

Luminile Veneției filtrate prin ochiul maestrului bistrițean deschid o perspectivă inedită a unui univers care a servit ca temă de inspirație atâtor generații de artiști, fie ai penelului, fie  ai cuvântului. Noua expoziție marca Marcel Lupșe va avea vernisajul joi, 18 aprilie, de la 18,00 la Galeria Concentric din Piața Centrală nr.13.

”Et in Veneția Ego”  are vernisajul la Bistrița exact la un an de la vernisajul, chiar de la Veneția a expoziției personale Marcel Lupșe, intitulată ”Ofrandă” . Aceasta a avut loc in aprilie anul trecut la  Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Șederea la Veneția vreme de mai multe zile (expoziția a stat atunci pe simeze trei săptămâni ) a rodit în tema noilor lucrări de grafică și pictură, prezentate la Concentric.

Despre lumina crepusculară din  Veneția, transpusă în pânzele și grafica lui Lupșe a scris rectoruacademician  Ioan Aurel Pop, într-o recenzie la vernisaj: ” „Veneția, la crepuscul, emană o lumină nemaiîntâlnită în altă parte, fiindcă aici scânteierea cerului se unește cu scânteierea apei, adică se îmbină două infinituri sub ochii mirați ai mărginirii noastre omenești. Toată faima apusă a lumii se oglindește în acest oraș mirific, în care nu se simte doar urma pașilor lui Vivaldi sau Mozart, ai lui Ezra Pound sau Stravinski, ci și umbra lui Petru Cercel, a lui Vasile Alecsandri sau Nicolae Iorga. Peste toate, lumina aceasta, eternizată de Eminescu sub forma lunii ce „pătrunde înălbind păreții”, i-a atras și pe pictori.
Între ei, maestrul Marcel Lupșe vine cu tușele sale inconfundabile, cu un suflu hrănit la Carpați și conduce mai departe Cetatea Dogilor spre nemurire. Câtă vreme mai sunt astfel de inamici ai perisabilului,  precum artistul român transilvan menționat, Veneția nu se afundă în ape, ci, dimpotrivă, se înveșnicește spre ceruri.”

Share.

About Author

Lasă un comentariu