Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Teodorovici la Bistrița: ne împrumutăm pentru anii care vor urma în a doua parte din 2019.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministrul finanțelor Eugen Teodorovici a declarat la Bistrița că România nu numai că se va împrumuta în continuare de pe piețele internaționale, dar chiar o va face dinainte pentru anii care vor veni.

Teodorovici, care a fost extrem de criticat pentru că ridică exagerat de mult gradul de îndatorare al țării a susținut chiar  că va schimba strategia de împrumuturi pentru a doua parte a anului acesta pentru a lua credite din timp și la costuri convenabile: ” Am spus ca România se va imprumuta în continuare pentru că așa functionează toate economiile din lume, însă din a doua parte a anului va fi schimbată “filozofia” după care se vor face împrumuturile externe, urmând ca țara să nu se mai împrumute pentru anul în curs, ci pentru anii care vor urma. Da, România se va împrumuta ca orice altă țară din lume. România se imprumuta în baza unei strategii pe care o prezintă la inceputul fiecarui an în mod public, deci nu este niciun secret”. Teodorovici spune chiar că  împrumutul extern, inclusiv cel făcut pentru a acoperi parțial deficitul de 28 miliarde ar fi ceva firesc, în logica mersului economiei: ”Fiecare investitor posibil, fiecare cetățean cunoaște exact care este nivelul de indatorare, dar si de împrumuturi pentru România într-un an de zile.  România se va imprumuta pentru că acesta este mersul oricarei economii din lumea aceasta”

Teodorovici mai susține că România nu s-ar împrumuta la prețuri mai mari decât alte state și că apelând la împrumuturi de acum pentru anii care vin va asigura costuri mai bune ale creditelor.
Costurile nu sunt mai mari în cazul României față de alte state și un lucru foarte important: România în acest an va schimba logica pe datoria guvernamentală. În urmatoarea emisiune pe care România o va face in pietele externe ne vom asigura exact necesarul de finantare pe acest an. Din a doua parte a anului ne vom finanța asa cum vrem noi si vom impune costuri în piața pentru anul viitor.
Noi trebuie să schimbam filozofia aceasta și sa ne împrumutam deja pentru anii care urmează pentru ca o putem face la costurile pe care le vrem noi, ca tara. Atunci când vrem să ne împrumutam o facem doar dacă costul oferit este cel care ne convine”, a declarat Eugen Teodorovici la Bistrița.
Ministrul finanțelor a mai spus și că în pofida criticilor care spun că România nu mai prezintă credibilitate pe piețele externe, realitatea ar fi alta. Iar că împrumutul pe 30 de ani exact asta ar arăta: ”România, la ultima sa emisiune, cand a ieșit in pietele externe, pentru trei miliarde, stim foarte bine ca au fost trei perioade de imprumut, iar eu am sa fac referire la aceea de 30 de ani, cea mai lunga din istoria României de dupa revolutie. Asta arata ce? Că investitorii au foarte mare încredere în România. Dacă vă uitați pe structura investitorilor o să vedeti că in marea lor parte  au fost din America și din Marea Britanie. Asta înseamnă că este o încredere foarte mare. Investești într-o țară pe termen lung când esti sigur că acea țară nu prezintă un risc, este logic si de bun simt chiar si pentru cei de la clasele primare”, a mai spus Teodorovici.

Share.

About Author

Lasă un comentariu