Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cristina Iurișniți: Profesorii nu pot fi oameni de ordine. Vezi ce proiect legislativ a inițiat după cazul Ploiești

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cazul profesoarei înjunghiate de un elev în Ploiești care a fost pedepsită ulterior și de consiliul de conducere a școlii pe motiv că în ziua incidentului era profesor de serviciu,  a revoltat-o pe deputatul USR Cristina Iurișniți, ea însăși profesoară.

Parlmentarul bistrițean a anunțat că este inadmisibil ce i s-a întâmplat profesoarei care după ce  a căzut victimă răzbunării unui fost elev a fost găsită tot ea țap ispășitor de școala în care preda și că va iniția modificarea legi educației pentru ca profesorilor să le revină exclusiv atribuții didactice. Cristina Iurișniți intenționează  introducerea  unui articol suplimentar în  Legea  1/2011 a educaţiei, astfel încât să existe o prevedere expresă prin care profesorilor să li se dea ca atribuţie doar activităţile educative.

”Voi depune o iniţiativă legislativă pe această temă, pentru că profesorii nu trebuie să facă pe oamenii de ordine din şcoală, profesorii trebuie să se ocupe de educaţie, de a crea ore cât mai atractive, de a-i face pe copii să vină cu drag la şcoală, de a organiza activităţi educaţionale, de calitate, care să le ofere experienţe educaţionale memorabile, aşa cum este Şcoala Altfel. (…) Modificarea legislativă pe tema siguranţei în şcoli va consta în modificarea articolului care prevede obligaţia profesorului de a avea serviciu pe şcoală. Ţine de regulamentul de ordine interioară, dar se poate prevedea în Legea 1/2011 ca profesorii să aibă exclusiv în fişa postului activităţi de predare, învăţare, evaluare, activităţi educaţionale şi nici într-un caz să facă pe oamenii de ordine, pe portar sau cu alte atribuţii”, a declarat deputatul Cristina Iurişniţi.

I-a trimis o scrisoare ministrului Educației

Deputatul USR a trimis în calitatea sa de președinte al Comisiei pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților și o scrisoare deschisă ministrului educației, Ecaterina Andronescu în care condamnă toleranța manifestată față de agresori, dar și dezaprobarea față de decizia, făcută publică recent a conducerii Liceului Spiru Haret: ”în contextul atacului violent  asupra unei profesoare de matematică în incinta Liceului din Ploiești și la un an distanță de la crima asupra unei educatoare din București  comisa la grădinița unde lucra, pare că nimic nu s-a schimbat . Aceasta deși legislația autohtonă a suferit modificari pentru armonizarea cu Convenția de la Istanbul…Stimată doamnă ministru, în calitate de cadru didactic, președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați și membră a Comisiei de învățământ din Camera Deputaților consider că recentul caz al atacului de la Ploiești trebuie adus în atenția publică. Femeile victime ale violenței trebuie să știe că nu sunt singure, legea le protejează. Mai ales în instituțiile de învățământ, atenția și măsurile luate de autorități pentru siguranța dascălilor și a copiilor trebuie să fie sporite. Condamn cu fermitate violența din școli! Siguranța din unitățile de învățământ din România trebuie să devină o prioritate pentru MEN, pentru orice comunitate și pentru orice director de școală. În același timp violența împotriva femeilor trebuie stopată prin legislația în vigoare dar și prin campanii de conștientizare antiviolență! Schimbarea reală, nu cea mimată începe cu fiecare dintre noi! Mesajul meu public este de solidaritate și de condamnare a oricărei forme de violență în spațiul școlii, violență ale carei victime pot fi atât elevii cât și profesorii!
Doamnă ministru Andronescu, trebuie să înțelegeți că nu aveți dreptul să rămâneți indiferentă la aceste abuzuri și violențe continue asupra siguranței cadrelor didactice.” a mai scris Cristina Iurișniți.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu