Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Fermierii ar putea rămâne cu subvenția și dacă animalele sălbatice le distrug culturile. Un proiect legislativ introduce noi cazuri de forță majoră

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul PMP Ionuț Simionca a anunțat astăzi într-o conferință de presă că va iniția o modificare legislativă care să le permită fermierilor să nu piardă subvențiile dacă animalele sălbatice le distrug recoltele sau le omoară animalele domestice.

Simionca a explicat că a ajuns la concluzia că trebuie să schimbe reglementările în materie după ce i s-au plâns zeci de fermieri că au fost obligați să restituie subvenția deși pierderile provocate de animalele sălbatice nu erau imputabile lor.

Deputatul PMP care este și membru în comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților spune că vrea să adauge la cazurile de forță majoră prevăzute de lege, de fapt o ordonanță adoptată în 2015 și  pierderea producției sau a animalelor în urma atacului animalelor din fondul cinegetic:

„Ştim cu toţii că aceste subvenţii se pot pierde dacă fermierii nu au încărcătura de animale pe păşune, dacă nu au plantat ceea ce şi-au propus  sau alte cazuri. Oamenii nu numai că îşi pierd subvenţia, dar trebuie să o returneze şi retroactiv.  În astfel de situaţii se află mulţi cetăţeni din România, dar mulţi au ajuns în aceste situaţii nu din pricina lor”…Practic acestă modificare  îşi propune să introducă, la cazurile de forţă majoră în care nu se pierd subvenţii şi  „un caz deosebit de important pentru agricultorul român, și anume distrugerea culturilor agricole, silvice şi animalelor aflate pe exploatațiile agricole de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic”. Inițiativa deputatului Simionca urmează să completeze legea de abilitare a  OUG nr. 30/2015 cu acest nou caz de forţă majoră/circumstanţă excepţională, pe lângă cele prevăzute.

Ce cazuri de forță majoră intră sub umbrela legii acum

Printre cele luate acum în considerare se numără: incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului,  o catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploataţia agricolă, distrugerea accidentală a clădirilor destinate creşterii animalelor, aflate pe exploataţia agricolă,  o epizootie sau o boală a plantelor care afectează parţial sau integral şeptelul sau, respectiv, culturile beneficiarului; exproprierea întregii exploataţii agricole sau a unei mari părţi a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii.

”Astfel, dacă beneficiarul nu a fost în măsură să respecte criteriile de eligibilitate sau alte obligaţii din cauza unui caz de forţă majoră sau a unor circumstanţe excepţionale, acesta are în continuare dreptul la ajutor pentru suprafaţa eligibilă sau pentru animalele eligibile în momentul producerii cazului de forţă majoră sau a circumstanţelor excepţionale” a mai adăugat Ionuț Simionca.

Deputatul PMP este inițiatorul proiectului legislativ alături de un o senatoare PMP, Severica Rodica Covaciu, iar proiectul este contrasemnat de peste 20 de parlamentari.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu