Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Restituirea taxei auto în mai, promisiune cu amenințări pentru sefii fiscului de la Eugen Teodorovici. A încurcat notificarea cu decizia de impunere

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministrul Finanţelor  Eugen Teodorovici, a promis la Bistrița într-o  conferinţă de presă că taxa auto în ambele forme va fi restituită până în luna mai, cu excepția solicitanților care nu aveau clarificate aspectele legate de proprietate. Asta înseamnă că administrațiile fiscale ar trebui să trimită notificările de restituire celor aflați în situația de li se returna banii  până la sfîrșitul lunii în curs, a susținut  ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, la Bistrița.

Teodorovici le-a cerut șefilor administrațiilor financiare  să grăbească procedura și să nu mai stea în loc din pricina verificării situației financiare a celor care au de primit bani: Plata sumelor pe care noi le asigurăm de la buget – Fondul de Mediu, noi, nu contează – o asigurăm, iar dânşii trebuie să plătească şi stau după aceea să verifice. Îmi spun ce trebuie să modificăm legal ca să facă acest pas, să plătească contribuabililor acea sumă şi după asta să stea să facă verificarea cu ce are de dat, eventual, acea persoană către stat. Pentru că atunci când statul a luat banii contribuabilului, i-a luat cu două mâini, şi acum stă, din păcate pentru contribuabil, statul să se verifice. Are de dat la stat ceva? Când ţi-am luat, poate nu aveai. De asta spun, întâi dăm şi după aceea vom verifica şi omul dă când îi vine următorul termen de plată”, a explicat Eugen Teodorovici.

Greu cu terminologia fiscului

Ministrul i-a amenințat chiar cu demiteri pe șefii administrațiilor financiare care nu se implică în urgentarea emiterii notificărilor, însă în loc de notificări de restituire Teodorovici le-a cerut eronat să urgenteze ”deciziile de impunere pentru taxa auto ceea ce este cu totul altceva. Dacă s-ar lua ad literam după ce a cerut Teodorovici, sefii de la fisc ar comunica oamenilor că au de dat bani, nu de luat: „Până la final de aprilie, toate deciziile de impunere (sic) care mai sunt încă de emis de către ANAF trebuie să se emită. Dacă nu se emit aceste decizii, acele persoane în acele zone pleacă din funcţie. Oricine ar fi, pleacă din funcţie. Nu este cazul la Bistriţa, pentru că dumneavoastră staţi foarte bine, mai sunt câteva decizii de impunere care trebuie emise.  Acesta este primul pas”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a precizat că în a doua etapă se impune  simplificarea modului în care se face acea plată către cetăţean. Astăzi, mai este o întreagă birocraţie pe acest subiect şi am spus clar. ANAF-ul trebuie să se dea peste cap, eu am să sprijin datul peste cap de mai multe ori, dacă este cazul, până când la final de mai să se plătească sumele aferente acestei taxe. Adică suntem acum în aprilie, cât mai este până la final, iar până la final de mai trebuie să găsească orice fel de soluţie”, a explicat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor spune că sunt bani pentru achitare, pentru că i-a pus în bugetul pe 2019, e adevărat cu termenul limită de restituire de 30 iunie, însă doar pentru că a vrut să fie sigur ca se vor plăti la timp. Problema este însă că banii sunt în continuare la Fondul de mediu, la Ministerul Mediului de unde se fac plățile, care au fost blocate vreme de mai multe luni și potrivit surselor din ANAF ale Bistrița Express banii sunt restituiți foarte greu, cu toate asigurările miniștrilor.

Întrebat de reporterul Bistrița Express de ce nu a respectat promisiunile făcute la precedenta conferință e presă de la Bistrița când martie 2019 era termenul final de restituire Teodorovici a dat vina pe conducerea ANAF de la acea vreme, care nu a respectat angajamentele pe care a și înlocuit-o între timp (nn Ionuț Mișa, cu care Teodorovici era în conflict)

Comisia Europeană a amenințat cu trimiterea în judecată a României la Tribunalul Internațional dacă nu va plăti în următoarele două luni taxele încasate nejustificat odată cu inmatricularea mașinilor.

Este al doilea avertisment al Comisiei Europene. După primul, România a anunțat plata taxelor pe baza unor cereri de restituire până în 31 martie 2019. A revenit la finalului anului trecut printr-o ordonanță care a prelungit termenul până la sfârșitul lunii iunie.

În jur de 20 000 de locuitori din Bistrița-Năsăud mai au de primit banii ca urmare a cererilor de restituire a taxei auto, respectiv timbrului de mediu, pe care le-au depus anul trecut., potrivit datelor din luna februarie

Share.

About Author

Lasă un comentariu