Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Avem întrebările Referendumului pentru justiție din 26 mai. Președintele Iohannis a semnat decretul

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul care stabilește cele două întrebări la care sunt invitați să răspundă românii la Referendumul pentru justiție care va fi organizat odată cu alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

Anunțul cu conținutul celor două întrebări și decretul președintelui a fost făcut de Mădălina Dobrovolschi, ​purtătorul de cuvânt al preşedintelui României.

Cele două întrebări, la care românii pot răspunde dar  cu “Da” sau “Nu” sunt următoarele: ”Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție?” respectiv ”Sunteți de acord cu interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor de corupție, corelat cu extinderea dreptului de a ataca Ordonanțele de Urgență direct la Curtea Constituțională?”

La ora 19.00, Klaus Iohannis va susține o declarație de presă cu privire la referendumul convocat pe 26 mai, a mai anunțat purtătorul de cuvânt al președintelui.

Președintele a declarat prin vocea purtătorului său de cuvânt că declanșarea referendumului și conținutul întrebărilor este legat de ”preocuparea intensă și constantă a societății românești față de necesitatea combaterii fenomenului corupției, a asigurării integrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, precum și de nevoia unui cadru legislativ coerent și stabil” .

 

 

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Dupa cum se stie, la începutul lunii aprilie, președintele a inițiat noi consultări cu Parlamentul pe tema referendumului pentru Justiție, „pentru a lărgi aria de cuprindere” a acestuia. Președintele spunea atunci că: „este obligatoriu să reglementăm folosirea ordonanțelor de urgență și introducerea posibilității de contestare a acestora la CCR”. Apoi, președintele a convocat și partidele politice la consultări pe tema referendumului. Imediat după aceste consultări, Iohannis a anunțat care vor fi cele două teme ale referendumului, si anume: interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție și interzicerea adoptării de către Guvern a OUG în domeniul infracțiunilor. Odată stabilite temele referendumului national, acum au fost anunţate si întrebările formulate extrem de simplu si clar, care vor fi trecute pe buletinele de vot, iar cetățenii sunt chemați în 26 mai să se pronunțe prin „da” sau „nu”.

Lasă un comentariu