Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Mesaj pentru participanții la reuniunea atașaților de mediu a CE de la Bistrița de la verzii bistrițeni: ”suntem îngrijorați”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Verzii bistrițeni au lansat un mesaj public adresat participanților la Reuniunea informală de la Bistrița a atașaților de Mediu a Comisiei Europene, organizată în 2-3 mai,  pentru a-și arăta îngrijorarea față de mai multe proiecte realizate cu fonduri europene de administrația orașului.

Scrisoarea deschisă a verzilor, semnată de președintele filialei BN a Partidului Verde,  Cristian Țetcu, care este și prim-vicepreședinte național al formațiunii atrage atenția asupra faptului că administrațiile locale și instituțiile statului pregătesc implementarea unor proiecte de modernizare a infrastructurii ignorând legislația europeană și națională de mediu. Verzii enumeră trei proiecte gestionate de administrația Bistriței, care s-ar încadra în această categorie: modernizarea Pieței Centrale, Linia Verde și un proiect  al parcării subterane în Piața Mihai Eminescu.

Despre amenajarea Pieței Centrale, unul dintre proiectele extrem de contestate de verzi dar și de ONG-urile de mediu și împotriva căruia au semnat 5000 de bistrițeni scrisoarea  detaliază:  ”Primăria orașului Bistrița a comandat un proiect distructiv de “modernizare” a Pieței Centrale medievale a orașului nostru unde de aproape 100 de ani există 5.021  mp de spații verzi și 104 arbori de aliniament stradal și decorativi. Cinci dintre acești arbori (castani) sunt seculari motiv pentru care tot acest perimetru ar trebui sa fie ocrotit de lege. Se dorește desființarea acestor spații verzi și înlocuirea lor cu dale, betoane și alte materiale neprietenoase cu mediul”.

Despre un proiect aflat deocamdata in stadiul de schiță, verzii scriu: ”Cu aceeași frenezie Primăria orașului Bistrița își propune, împotriva voinței cetățenilor, să distrugă încă un parc din comunitatea noastră, numit Mihai Eminescu, plin de copaci cu gard viu și rondouri cu flori. Aici se dorește o parcare auto subterană, deși în oraș există suficiente locuri unde se pot construi mai multe parcări fără a se distruge spațiile verzi.”

”Linia verde e de fapt o linie neagră”

Verzii spun și că proiectul de mobilitate urbană intitulat Linia Verde ( n.n. care intra in executare anul acesta)  realizat din fonduri europene ar fi de fapt unul impropriu numit astfel, pentru că de fapt ar fi dăunător mediului și comunității: ” Proiectul  este însă unul distructiv pentru mediu și comunitatea noastră. Acest proiect al Primăriei Bistrița va sacrifica sute de arbori de aliniament doar pentru lărgirea tramei stradale. Astfel, proiectul Linia Verde (denumirea mincinoasă a acestui proiect), pe un traseu de 7 kilometri, se transformă în Linia Neagră pentru locuitorii acestui oraș” mai scriu verzii în scrisoarea semnată de Cristian Țetcu.

Ei cer atașaților de mediu de pe lângă Comisia Europeană să analizeze aspectele transmise de la Bistrița și să țină cont atunci când UE finanțează proiecte : ” Vă solicităm, să analizați aceste aspecte înainte ca UE să finanțeze asemenea proiecte distructive pentru mediul urban și pentru sănătatea și bunăstarea locuitorilor din orașul Bistrița, precum și să informați Comisia Europeană cu privire la aceste situații” mai scriu verzii bistrițeni.

Timp de două zile în 2 și 3 mai Bistrița va găzdui  reuniunea informală a atașaților de mediu din Uniunea Europeană, eveniment care face parte din acțiunile organizate de România în cadrul președinției rotative a UE. evenimentul are loc la Hotelul Metropolis și are regim închis, cu mari restricții inclusiv pentru mass-media.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu