Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Și în Bistrița-Năsăud am avut parte de o tornadă: fotografiată acum 9 ani a ajuns studiu de caz la conferințele naționale de geografie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tornada formată în județul Călărași, care a răsturnat  marți  un autocar cu 40 de oameni în localitatea Drajna, provocând rănirea mai multor pasageri este de departe cea mai violentă din România din 2002 încoace. Atunci la Făcăeni o tornadă încadrată ulterior în clasa F3 pe scara Fujima, scara de măsurare a tornadelor, a ucis 3 oameni și a distrus 30 de case.

Deși  asemenea fenomene meteo extreme sunt rarisime în România ( au fost raportate cu puțin peste 100 în ultimii 150 de ani) chiar dacă marți ANMH a anunțat că au fost două: una în Călărași și alta la Buzău) marea lor majoritate se înregistrează în sud-estul țării.

Și în județul Bistrița-Năsăud s-a produs în ultimii 10 ani o tornadă, oricât ar părea de surprinzător și încă una fotografiată și apoi studiată la conferințele de specialitate ale geografilor din România.  S-a întâmplat la Silivașu de Câmpie în 26 mai 2010. Și potrivit raportului Instituției Prefectului din 2010 tornada a afectat 15 case în Silivașu de Campie, dar și Urmeniș, 33 de anexe gospodărești, a avariat o linie de telecomunicații și alte trei de energie electrică. Tornada a fost fotografiată de un profesor din Reghin, Alexandru Grindean  care-și vizita mama, localnică în Silivașu, când s-a pornit urgia. Se afla la distanță confortabilă de pâlnia fuiorului tornadei și nu s-a speriat pe loc .”Am văzut pâlnia departe pe un deal. N-am mai văzut aşa ceva decât în filmele americane. La început nu m-am speriat, pentru că a fost la ceva distanţă, însă, ulterior, după ce am trecut prin comună  şi am văzut casele descoperite, mi-am dat seama cât de periculos a fost” avea să relateze ulterior Alexandr Grindean pentru Adevarul de Seară Bistrița.

Inițial meteorologii de la Stația Bistrița, care au și declarat că e prima observată de când exista stația au încadrat tornada în categoria F1 pe o scară Fujima, care începe cu F0 și se termină cu F5, care înseamnă distrugere totală. Ulteror însă, după alte măsurători și mărturii experții în catastrofe naturale au ajuns la concluzia că a fost de fapt o tornadă de categorie superioară, F2. Despre tornada de la Silivașul de Câmpie s-a vorbit ulterior mai mult în mediile de specialitate. Un an mai târziu la o conferință organizată sub egida Universității Babeș Bolyai, ” Apa aerul, Componente ale Mediului” tornada de la Silivaș  a fost descrisă de o echipă de tineri geografi drept o supercelulă care în faza de maximă intensitate a ajuns la faza de ”huck echo”, adică acea amprenta caracteristică oricărei tornade, un fel de semnătură pe radar. De altfel unul dintre membrii unui grup de cercetare intitulat  RoMETEx (Asociația pentru Monitorizarea de Fenomene Meteorologice Severe,) a fost la fața locului când s-a produs tornada și a concluzionat la respectiva conferință că în urma analizei amprentei, manifestării de la generare și evoluție până la supercelulă, concluzia a fost că tornada de la Silivașu de Câmpie  a fost un EF2.

Foto tornada: profesor Alexandru Grindean

Share.

About Author

Lasă un comentariu