Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ecologiștii despre reuniunea celor 100 de experți UE: ”au venit la Bistrița într-o excursie, să petreacă cu concursul gazdelor”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Reuniunea experților UE pe mediu, găzduită azi și mâine de Bistrița  într-o atmosferă de secretomanie, nu ar fi nimic decât altceva decât o excursie în care atașații europeni de mediu să se cunoască mai bine ca să poată lua câteva decizii importante în zilele care vin, susțin ecologiștii bistrițeni.

Într-un comunicat de presă al PER Bistrița-Năsăud se preizează că reuniunea de la Bistrița e doar una dintre cele 200 găzduite de România în timpul președinției rotattive a UE și una din ele 8 organizate în teritoriu de Ministerul Mediului. În acest context ecologiștii cred că este cu totul inutil să încercăm să-i sensibilizăm cu privire la chestiuni locale de mediu, a căror responsabilitate pentru eșec  ar cădea exclusiv în sarcina autorităților locale sau centrale române: ” Acesta fiind cadrul, este deplasat să credem că experții europeni ar putea fi luați aliați în bătăliile locale pentru viață, biodiversitate și un mediu curat. Exemplul eșecului răsunator al proiectului de gestionare integrată a deșeurilor la nivelul județului, balastierele finanțate din bani europeni, microhidrocentralele, sunt exclusiv eșecuri a autorităților românești locale și centrale nu a politicilor europene” scriu ecologiștii , cu trimitere la recentele scrisori deschise transmise atașaților de mediu de Bistrița Civică și Partidul Verde.

În excursie pe banii contribuabililor europeni și a gazdelor

Cei de la PER spun și că  reuniunea experților UE de la Bistrița  nu e altceva deât o excursie, bună pentru socializarea celor care trebuie sa se cunoască mai bine înainte de a lua câteva decizii importante: ”Cei peste 100 de atașați de mediu din Uniunea Europeană vin la Bistrița într-o excursie, ca să se cunoască, să petreacă cu concursul gazdelor și pe banii contribuabililor europeni niște momente plăcute astfel încât la final să se poată pune de acord asupra unor chestiuni aflate de multă vreme în dezbatere. Foarte probabil, reuniunea va fi una reușită întrucât organizarea de petreceri este domeniul de maximă competență al autorităților județene ” scriu ecologiștii, care trec și ei în revistă isprăvile de mediu ale ” mîndrelor gazde” cum îi numesc pe oficialii de la Bistrița: ”Evenimentul este însă unul foarte oportun pentru a releva impostura unor autorități a căror atitudine constantă este cea de dispreț față de mediu și față de orice lege sau normă care vine în contradicție cu bunul lor plac. În acest sens merită să reamintim publicului bistrițean cum arăta spațiul verde din jurul Palatului Prefecturii în Ajunul Craciunului anului 2018 și cum arată acum. Mândrele gazde ale reuniunii de mediu europene tăiau peste noapte, cu încălcarea legii, peste 20 de arbori maturi fără nici o consultare, fără nici un aviz doar pentru că așa au avut chef puternicii zilei. După care au plătit o amendă simbolică, tot din banii noștri ai tuturor. Dacă riscau vreo sancțiune personal, fără îndoială că ar fi schimbat legea. În locul unui spațiu plin de viața cu arbori de peste 50, arbuști, flori și păsări avem astăzi în mijlocul orașului, un ogor cenușiu, proaspăt semănat cu iarbă.”.

Ei spun și că atitudinea față de mediu a autorităților județene relevă foarte bine și atitudinea pe care o au față de oameni: ”Acesta este credem exemplul cel mai bun asupra modului în care autoritățile județene privesc relația cu mediul, cu cetățeanul și cu legea, mai mult decât eșecul proiectelor publice sau lipsa politicilor publice de mediu. Atitudinea față de mediu este pe deplin revelatoare asupra atitudinii față de oameni, instituții, societate, lege. Ea dă măsura caracterului, educației și esenței din care sunt făcuți oamenii și conducătorii” iar soluția cea mai la îndemână sunt alegerile:” Dacă ceea ce vedem nu ne este pe plac, soluția ne stă la îndemână și este una internă nu externă. În mai puțin de o lună vom avem ocazia să ne exprimăm prin vot și, după aceasta, în decurs de an urmează încă două runde de alegeri. Atât mediul în care trăim cât și viața noastră sunt consecința alegerilor Urăm deci autorităților și atașaților de mediu petrecere plăcută în județ și așteptam cu interes “nota de plată”!” subliniază comunicatul de presă al PER Bistrița-Năsăud .

Bistrița găzduiește zilele acestea o reuniune informală a atașaților de mediu ai UE, însă programul reuniunii este considerat strict secret și va fi devoalat de autoritățile județene abia la final. Presa nu are acces la reuniune și au fost instituite o mulțime de restricții, inclusiv de fotografiere ori filmare a membrilor participanți. O sesiune de declarații de presa, organizată de oficialii locali bistrițeni l-a avut printre participanți pe adjunctul șefului Fondului de Mediu, Cristian Corcheș, conducătorul delegației române și pe ministrul Ioan Deneș  Acestia s-au limitat însă doar  la declarații de presă.

 

 

Sursă foto: ziar de bistrita.ro

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius- PARTIDUL VERDE B-ta în

    Bravo DORU MARZA ! Asa te vreau . Si mai dur trebuie sa fi cu ciumatii de MEDIU .

Lasă un comentariu