Liderii Uniunii Salvați România se declară optimiști în privința trecerii referendumului convocat de președintele României odată cu alegerile europarlamentare și spun că indiferent de încercările partidului de guvernare de a modifica indicatorii de cvorum, consultarea populară va trece.
Întrebat într-o conferință de presă la Bistrița ce șanse dă referendumului pe justiție, vicepreședintele USR Cristian Ghinea, a răspuns că pronosticul său e favorabil adoptării : ”estimez că va trece. Evident că PSD va încerca iar să se joace cu cvorumul la referendum. Vedem că în funcție de interes, principiile devin așa, de plastelină. Când era nevoie să se scape de Băsescu au făcut un cvorum. Când a fost cu familia (nn. familia tradițională) au făcut un alt cvorum, iar acum când sunt împotrivă, e altul. Dar românii le vor da o lecție” a spus Ghinea într-o conferință de presă la Bistrița.
Numărul 2 de pe lista de europarlamentare a Alianței 2020 USR-PLUS a mai comentat și că aprecierile că referendumul și tema sa nu ar avea legătură cu alegerile din 26 mai nu au substanță și că, dimpotrivă, lupta pentru justiție este exact tema de actualitate pentru România a acestor alegeri: ” se tot spune că justiția nu are legătură cu alegerile europene. Ba are..Toate aceste reforme nu au fost realizate că a avut Adrian Năstase un puseu de integritate. S-au întâmplat pentru că au avut condiții clare de aderare a României la UE. Apoi de câte ori a vrut PSD-ul să distrugă DNA-ul- că și Ponta a avut visele astea , nu doar Dragnea- de câte ori s-a intamplat asta, presiunea MCV-ului a contat enorm. Deci evident că tema europeană are legătură cu tema justiției în România.” a comentat Ghinea, care a ținut să întărească ideea :”Salutăm referendumul asta și este fix tema centrală pentru alegerile acestea europarlamentare in România”.
Guvernul intenționează modificarea pragului de validare și adoptarea unei ordonanțe de urgență la propunerea AEP prin care urmează s se mai adauge 200 000 de alegători față de referendumul pentru familia tradițională, cel care nu a fost validat. Astfel noul prag de validare va fi calculat în funcţie de alte date, fiind nevoie de un plus de 200 de mii de alegători la urne, față de consultarea populară anterioară, adică peste 5 milioane 600 sute de mii, scrie Digi 24.