Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Furie și neputință printre bistrițenii care au așteptat o zi întreagă să voteze prin secțiile din Europa. Unii nu vor reuși

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Scenele cozilor infernale de la secțiile de votare din Diaspora cu români care au bătut chiar si sute de kilometri doar să poată vota, dar și ale disperării acelora care au realizat că tot efortul lor a fost în zadar au umplut rețelele de socializare. Mai mulți bistrițeni și-au relatat experiența de la votul cu secțiiele de votare în care a fost imposibil de intrat, cu funcționar lenți și infrastructura de vot sumară.

Fostul voleibalist bistrițean Andrei Molnar, antrenorul lotului național de volei al Irlandei, a încercat să voteze în Dublin, dar e greu de crezut că va reuși în cele câteva zeci de minute care au mai rămas până la închiderea urnelor.  ”Frate suntem de la 10.30 in Dublin si coada are aceeasi lungime. 100% foarte multi nu voteaza” a scris antrenorul pe facebook. apoi în jurul orelor 19,00 a scris și despre interacțiunea cu funcționarul plictisit din ambasadă, pe când reușise performanța să ajungă la 10 metri de curte: ”A iesit un nene de la ambasada aici in Dublin si a zis sa mergem la Bucuresti daca nu ne convin conditiile…”.

Se pare că mulțimea de români adunată la Dublin a ajuns  atât de mare cu câteva minute înainte de ora 21,00 ora României, încât Garda irlandeză a ajuns să blocheze traficul pentru procesul electoral al românilor. Situație care, evident nu i-a impresionat pe cei din BEC: ”Ba esti nebun a trebuit sa blocheze Garda traficul atata lume este si astia nu extind ora?!!!” a scris exasperat antrenorul lotului de volei masculin al Irlandei.

Aceeași bătaie de joc la Londra

Alin Salvan, fost jurnalist și activist ONG  a votat în Londra,  în jur de ora 19,00 după  7 ore de stat la coadă. În timpul ăsta a rămas fără baterie la telefon, fără apă și fără țigări, dar n-a contat. Spune că a meritat fiecare minut . A realizat că a fost au fost umiliți deliberat, mai ales când au fost anunțați că două ștampile nu mai există: ”Am votat! După 7 (șapte) ore de stat la rând! Am rămas fără apa, fără țigări și fără baterie la telefon! Nimic nu a contat: am mers #panălacapăt
A meritat fiecare secundă! Am văzut romani uniți, glumeți dar și revoltați când am realizat ca vor sa ne umilească: au fost doar 5 stampile de vot, după câteva ore s-a anunțat ca au mai rămas 3. Cică, s-au furat! Măcar, sa ne mintă frumos! ” .

Alin Salvan a relatat pe pagina sa de facebook că 2-3000 de oameni nu vor putea să voteze: ”Nu știu câți au votat înaintea mea, un lucru e cert: in spatele meu, mai erau la rând, cel puțin 2-3000 de oameni! Măcar jumătate să poată vota, deși, nu cred!
Am înțeles ca in toată Londra a fost la fel! E clar, cineva s-a temut de votul celor plecați afara! A și plouat, nici unul nu a plecat din rând! Politia londoneză ne-a respectat mai mult decât organizatorii acestor alegeri! Au venit și ne-au intebat dacă dorim apă, dacă sunt printre noi femei însărcinate care au nevoie de ajutor, sau , dacă ne pot ajuta cu ceva! Deh, altă Civilizație, alt respect pentru om! 
Celor care mai stați încă la rând sa votați, nu cedați! Nu contează câte ore mai aveți! Am un prieten – nu va spun numele – care a coborât 6500 de metri de pe un munte, ca sa voteze! Dacă el a putut, și voi puteți! Azi, da, am văzut, un popor unit! ”.

 

Și tot în Dublin, Bogdan Rusu, fostul purtător de cuvânt al președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a reușit să voteze târziu după ore întregi de revoltă. În timpul petrecut la coadă a cerut demiterea ambasadorului român din Dublin pentru modul în care a organizat votul pentru 10 mii de români: ”Solicitam in mod public si de indata demisia de urgenta a Ambasadorului Romaniei din Dublin. 
In mod voit si la comanda, pentru a se intarzia procesul electoral sunt utilizate doar 2 sau 3 stampile de vot in loc de 5 ca si numarul urnelor. 
Dupa mai mult de 6, 7 ore de asteptare, la rand, stam in continuare sub pretextul ca au intaietate copiii. Aberant.Atentie, vorbim de peste 10 mii de oameni.”

Sursă foto: postare facebook Bogdan Rusu

Share.

About Author

Lasă un comentariu