Iuliu Hossu este probabil cel mai cunoscut dintre cei șapte episcopi martiri, beatificați astăzi pe Câmpia Libertății de la Blaj de Papa Francisc. Supranumit și episcopul Unirii, pentru că este cel care a citit proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României în fața mulțimii adunate în 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, odată cu un discurs rămas în istorie, Iuliu Hossu are origini bistrițene. S-a născut în 1885 în Milașu Mare, actuala comună Milaș, plasa Teaca unde a urmat și școala elementară.
A fost și primul cardinal român din istoria Vaticanului, fiindu-i atribuită înalta demnitate în 1969 de către Suveranul Pontif, Papa Paul al VI-lea însă în pectore, adică în secret, în timpul domiciliului forțat de la Mănăstirea Căldărușeni, stabilit de autoritățile comuniste după ce Biserica Greco Catolică fusese scoasă în afara legii, iar slujitorii săi încarcerați sau forțați să treacă la ortodoxism. Abia după moartea sa, survenită în 28 mai 1970, Vaticanul a făcut anunțul oficial.
La 49 de ani distanță un alt Suveran pontif, Papa Francisc avea să-i oficieze ceremonia de beatificare cardinalului și altor 6 episcopi martiri ai credinței greco-catolice pe Câmpia Libertății de la Blaj, alături de alți 6 episcopi:Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu .
Discursul de beatificare rostit de Papa Francisc
Procedurile de beatificare a celor 7 episcopi au durat 20 de ani iar anunțul ofcial al ridicării acestora în rândul ”fericiților” sărbătoriți ca atare în 2 iunie în calendarul catolic a fost făcut anul trecut în martie.
Formula oficială prin care Papa Francisc i-a beatificat a fost următoarea: ”Noi ascultând dorinţa Fratelui Nostru cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice Române, a mai multor confraţi întru episcopat, precum şi a multor credincioşi, după ce am primit părerea exprimată de Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor, cu Autoritatea Noastră Apostolică dispunem ca Venerabilii Slujitori ai lui Dumnezeu, Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu, episcopi şi martiri ai Bisericii din România şi păstori după inima lui Hristos, mărturisitori eroici ai Evangheliei iertării şi a păcii, să fie de acum înainte numiţi Fericiţi şi să li se poată celebra sărbătoarea în locurile şi după legile prevăzute de dreptul canonic, în fiecare an la 2 iunie. În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Spirit. Amin”, a spus Papa Francisc în faţa pelerinilor adunaţi la Blaj.
Un comentariu
Este bine cunoscut ca dupa anul 1948, partidul Comunist și Securitatea au făcut presiuni infernale asupra episcopilor greco-catolici pentru a trece la Biserica Ortodoxă Română, la conducerea căreia fusese instalat în 1948 ca patriarh Justinian Marina, un apropiat al lui Gheorghiu Dej, motiv pentru care a fost numit „patriarhul rosu”. Cu toate aceste presiuni, niciunul dintre episcopii greco-catolici nu a cedat, fiind supusi la grele suferinte in inchisorile comuniste. Sacrificiul lor a fost lăudat cu căldură în „Veritatem facientes”, o scrisoare apostolică emisa de către Papa Pius XII în 1952: „Noi, care nutrim față de poporul vostru sentimente părintești și îi înconjurăm cu o iubire deosebită pe „cei prigoniți pentru dreptate” (Matei: 5,10), dorim să sărutăm lanțurile celor care, întemnițați pe nedrept, plâng și se întristează mai mult de atacurile împotriva religiei, de prăbușirea instituțiilor sacre, pentru mântuirea veșnică a poporului lor pusă în pericol, decât de propriile suferințe și de libertatea lor pierdută.”
Cu toate ca Iuliu Hossu a fost făcut în secret Cardinal de către Papa Paul VI, acesta a refuzat să părăsească România pentru a deveni cardinal, fiind conștient că autoritățile nu i-ar fi permis să revină în țară.
Acum a venit momentul adevarului: beatificarea de catre Papa Francisc la Blaj , a șapte episcopi-martiri- victime ale comunismului, intre care si Iuliu Hossu.