Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cristina Iurișniți, interpelare către ministrul de externe: dreptul la vot e fundamental. Dați-va demisia!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Deputatul USR Cristina Iurișniți l-a interpelat ieri din plenul Camerei Deputaților pe ministrul de externe Teodor Meleșcanu, în aceeași zi în care acesta a trecut la Senat, fara mari emoții, printr-o moțiune simplă, depusă împotriva sa de opoziție pentru organizarea votului pentru diaspora.
În interpelarea sa Cristina Iurișniți ăi atrage atenția ministrului Meleșcanu că dreptul la vot e fundamentl prin Constituție pentru toți românii și nu doar ” pentru cei care se scoală cu noaptea în cap”: ”. În 2014 am trăit până la paroxism drama celor din Diaspora care îşi vedeau acest drept ameninţat şi sfidat! În acel an, o fostă elevă, acum şefă de promoţie la Sorbona, îşi striga umilinţa şi revolta pe reţelele de socializare. Nu eram în politică, dar împărtăşeam frustrarea ei şi a miilor de români care îşi exercitau un drept legitim după ore şi ore de aşteptare. În acel an, eraţi ministru, la fel ca şi acum, şi v-aţi dat demisia de onoare.În 2019, 5 ani mai târziu, istoria se repetă, cu secţii mai multe, 441 la număr, dar şi cu peste 100.000 de români scoşi cu forţa din secţiile de votare, pe 26 mai, ora 21.00, când urnele s-au închis, BEC refuzând să prelungească programul pentru ca aceşti oameni să poată vota. S-a invocat legea, conform căreia urnele se închid fatidic la ora 21.00, însă legea nu prevede interdicţia de a prelungi programul. Soluţia era la BEC şi Guvern.” a mai spus Cristina Iurișniți.
Deputatul bistrițean reamintește și că USR a cerut public o anchetă  necesară elucidării atâtor nebuloase din cadrul scrutinului din 26 mai 2019, dar și că partidul său are depuse în Parlament o propunere legislativă privind Legea votului electronic şi votul prin corespondenţă la prezidenţiale şi parlamentare (Pl-x 509/ 2018), deci soluţii reale pe termen mediu şi lung pentru toţi românii.
Votul electronic şi prin corespondenţă sunt măsuri complementare absolut necesare şi urgente pentru ca România, prin guvernanţii săi vremelnici, să îşi respecte cetăţenii.
Românii din diaspora vor doar respect şi demnitate. Ei întreţin zecile de familii rămase în ţară, înlocuiesc serviciile de asistenţă socială precare sau inexistente uneori ale statului.”
În finalul interpelării Cristina Iurinișniți îi recomandă ministrului de externe să ia în calcul cel mai serios opțiunea demisiei: vă cer ferm demisia de onoare.”  
Share.

About Author

Lasă un comentariu