Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Robert Sighiartău a inițiat o petiție online pentru eliminarea supraccizei la carburant. Deputatul bistrițean a depus și un proiect de lege cu aceeași propunere

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce a depus un proiect legislativ prin care propune reducerea supracaccizei la carburanți deputatul Robert Sighiartău a inițiat și o petiție online cu același subiect, invitându-i pe cei care-i vizitează pagina oficială de facebook să distribuie petiția:

”Prețurile motorinei și al benzinei au crescut semnificativ în România după reintroducerea supraaccizei la carburanți, în toamna lui 2017.Motorina este mai scumpă azi ca in Austria, Polonia, Luxemburg si alte tari mai bine dezvoltate ca România. Avem același preț la motorină ca în Germania. 
Transportatorii români care efectueaza curse internaționale au decis sa alimenteze din alte tari, unde motorina este mai ieftina. Majorarea nejustificată a accizelor pentru carburanți a generat un impact negativ pe întregul lanț economic, de la producție, la distribuție și cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, pentru trei ani consecutiv;
România se află, pentru al treilea an consecutiv, pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește creșterea prețurilor” 
scrie Sighiartău pe pagina de facebook.

Textul petiției lui Robert Sighiartău, care  a strâns în câteva ore 4000 de semnături face și un scurt istoric al acestei taxe,, una dintre cel mai ne-populare din ultimii ani: ” Așa-numita supraacciză la carburanți este una din cele mai nocive și impopulare taxe puse de guvernarea PSD-ALDE. Au reintrodus-o, în două etape,  în toamna lui 2017, în vremea guvernului Tudose. Nici măcar nu s-au mai obosit să pretindă, cum a făcut guvernul Ponta care a introdus primul supraacciza, că vor face autostrăzi și drumuri cu banii colectați. Pesediștii nu au făcut un centimetru de autostradă cu banii proveniți din supraacciză. Nici nu vor face. Guvernul PSD-ALDE are la dispoziție miliarde de euro din fonduri europene pentru autostrăzi, bani de care și-a bătut joc..În vara lui 2017, prețul benzinei era de aproximatv 4,60 lei/litru și al motorinei de 4,50 lei/litru. După majorarea accizei, la doar câteva luni, în ianuarie 2018, litrul de motorină se scumpise deja cu un leu  (5,5 lei) și cel de benzină costa cu 80 de bani mai mult (5,4 lei).  În iulie 2017, România se situa semnificativ sub media prețurilor la carburanți în Uniunea Europeană. După introducerea supraacizei, s-au dus acele vremuri cu nivelul relativ scăzut al prețurilor la benzină și motorină.  Astăzi prețul motorinei în România este același cu cel din Germania, cea mai puternică țară a UE (1,257 euro/litru). În  țări precum Austria, Spania, Luxemburg, Polonia, Slovenia, Ungaria, Lituania, Slovacia sau Bulgaria motorina costă acum mai ieftin ca la noi.

Dar cel mai mare rău pe care l-a făcut supraacciza pesediștilor a fost aprinderea inflației, pornirea valului scumpirilor. Spre deosebire de alte majorări de prețuri, scumpirea carburanților se propagă automat în toate prețurile celorlalte produse” mai scrie Robert Sighiartău.

Textul integral dar și acordul pentru susținere le găsiți accesând link-ul:Petiția pentru eliminarea supraaccizei

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu