Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Recorectarea lucrărilor contestate la Bac a adus surprize de proporții: zeci de note mărite chiar și cu 1,5 puncte. Un absolvent a obținut 10 în loc de 6

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Contestațiile la Bacalaureatul 2019 au provocat adevarate surprize pentru candidații din Bistrița-Năsăud: multe rezultate chiar și cu 1,5-2 puncte mai mari după recorectare, dar și diferențe năucitoare de la o corectare la alta:  lucrări notate inițial cu 6 au ajuns la recorectare să primească  9 sau chiar 10. Și nu s-a întâmplat la o singură disciplină: de surprize au avut parte și cei care au contestat lucrarea de la limba română, dar și cele de matematică, istorie sau logică.

Cum s-a transformat un 6 la matematică în 10

Cea mai frapantă modificare de notă după contestații s-a înregistrat în cazul unul elev de la Colegiul național Andrei Mureșanu, D.Z., care a primit 10 la matematică,  după ce a contestat lucrarea, care primise inițial nota 6. Purtătorul de cuvânt al inspectoratului Școlar BN Monica Buboly spune că nu știe ce s-a întâmplat în cazul respectiv, pentru că lucrările au fost corectate într-un alt județ și bistrițenii nu au avut acces la lucrări  ( nn.corectarea pentru Bistrița-Năsăud s-a făcut în Covasna). Inspectorul școlar crede că cel mai probabil a fost vorba de o greșeală de trecere de pe borderou a notei. Un profesor de matematică, evaluator în comisii de bacalaureat, consultat de Bistrița Express spune că singura explicație  în acest caz este cea  a greselii de transcriere a notei, pentru că este imposibilă la o disciplina cum este matematica o asemenea eroare de evaluare. El a relatat și cum a trecut personal în alți ani prin asemenea situații cu colegi prea grăbiți: ”într-un an, o colegă mai în vârstă cu care corectam, din oboseală și grăbită după o zi de corectat a trecut greșit pe borderou notele de la 2-3 lucrări. Era iritata chiar ca nu termin si eu mai repede. Am observat la timp eroarea dânsei și atunci am remediat. Din păcate se întâmplă și așa ceva”.

Un 6,95 la română a devenit 9

Dacă situația din cazul tânărului de la CNAM poate fi pe seama pusă pe seama erorii de transcriere, rămân însă multe alte zeci de cazuri din Bistrița-Năsăud  în care diferențele de notare au depășit 1,5 și au ajuns și la  3 puncte în plus după contestații, o diferență nepermisă în evaluare.

Astfel la Literatura Română o elevă de la Liceul de Arte din Bistrița, notată inițial cu 6,95 a ajuns să primească 9 după ce a făcut contestație. Un 6,4 s-a transformat la aceeași disciplină după recorectare în 8,5, iar în cel puțin două cazuri 7,85 a devenit 9,2, dar și un 8 a ajuns să fie de fapt 9,4. Reporterul Bistrița Express a identificat  zeci de situații în care nota după recorectare a crescut numai la Literatură română cu peste 0,7 sau chiar un punct, ori un punct și jumătate. O asemenea eroare a profesorilor corectori  poate însemna diferența dintre succesul sau eșecul  la admiterea în facultate, cu consecințe pe termen lung pentru parcursul profesional al tânărului în cauză.

Și la alte discipline s-au întâmplat asemenea situații: la istorie un absolvent de la Arte a obținut la recorectare 9,3 în loc de 8,2 iar un altul  a ajuns a 9,3 după ce inițial fusese notat cu 7,9.

Fenomenul Logică: profesorii depășiți de metoda elevilor

La logică mai mulți elevi din Bistrița au obținut nota de 10 după contestații, după ce comisia de la corectarea contestațiilor( din alt județ decât cea de la corectare) a decis că metoda de lucru folosită de elevii bistrițeni, nepunctată de primii evaluatori era mai complexă, însă corectă. În acest caz, dacă nu obțineau câștig de cauză elevii și profesorii, sprijiniți de ISJ erau hotărâți să depună contestație la Comisia Națională de Evaluare, a confirmat Camelia Tabără, inspectorul șef al ISJ.

Inspectorul școlar general spune însă că în aceste situații este important ca elevii să se autoevalueze și să conteste rezultatul, dacă nota obținută este mai mică decât cea pe care s-au așteptat să o primească.

Tată de absolvent după contestații:  ”In profesia mea 10% înseamnă faliment. La Bac o simpla “constatare”.

Părinții însă sunt revoltați că se întâmplă asemenea erori și au cuvinte aspre la adresa evaluatorilor despre care spun că-și bat joc de munca copiilor ” Scoala romaneasca, o cloaca de incompetenti, fandositi si grandomani. De la 8,30 la 9,40 dupa contestatie. Cine va da dreptul mai dascalilor sa va bateti joc de munca copiilor nostri? Dascalii buni sunt exceptia, nu regula. Rusine sistem comunist, plin de incompetenti.din păcate acesta este crudul adevăr. In profesia mea 10% înseamnă faliment. La Bac o simpla “constatare”. a scris pe facebook tatăl unuia dintre absolvenții care a obținut mai bine de un punct după recorectare.

Statisticile contestațiilor BAC 2019 în BN

Din 707 contestații făcute în Bistrița-Năsăud, în 537 de cazuri s-a obținut mărirea notei, iar în 250 de situații nota a fost mai mică, potrivit datelor ISJ BN. Potrivit aceleaiași surse procentul promovabilității a crescut a 67,63% după contestații.

Potrivit calculelor BIstrita Express după consultarea edu.ro cel puțin 25 de candidați au fost declarați admiși după contestații, și asta după inițil nu obținuseră media 6 sau cel puțin 5 la o disciplină. Și aici literatura româna a oferit surprize: un candidat caruia 6,85 de la română nu i-a ajuns sa ia Bacul a primit un neașteptat 7,8 la recorectarea lucrării. Recorectarea i-a adus 10 pe linie unui al doilea absolvent, e vorba de un elev de la Colegiul Național Liviu Rebreanu.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu