Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un parlamentar bistrițean i-a cerut premierului Dăncilă să o remanieze și pe Ecaterina Andronescu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce Viorica Dăncilă a anunțat luni îndepărtarea din funcție a ministrului de Interne, Carmen Dan și a ministrului de externe Teodor Meleșcanu, deputatul USR Cristina Iurișniți i-a cerut acesteia s-o includă în mic remaniere și pe Ecaterina Andronescu.

Parlamentarul USR  a transmis o scrisoare deschisă adresată premierului Dăncilă în care-i cere acesteia să pună capăt politicilor antireformiste a ministrului educației și să o demită pe Andronescu deîndată.

”Învățământul românesc sub guvernarea PSD-ALDE a avut enorm de suferit, în ciuda promisiunilor asumate în Programul de guvernare. Ați asigurat cetățenii acestei țări că educația va reprezenta o prioritate, însă politicile publice asumate de Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, au reprezentat piedici în calea reformei sistemului și, mai mult decât atât, au bulversat prin incoerență si neprofesionalism activitatea educațională din întreaga țară” i-a scris Cristina Iurișniți, care a cerut premierului demiterea ministrului de la Educație.

Ea i-a prezentat și motivele cererii, care ar fi fost printre altele și ”măsurile iresponsabile ale ministrului: ”Reducerea numărului de locuri la liceele teoretice în detrimentul creșterii artificiale a locurilor în învățământul tehnologic și profesional. În dorința de a repara politica dezastruoasă a Ministrului Andronescu care a desființat Școlile de Arte și Meserii, acum, același ministru a tăiat fără nicio justificare locuri de la liceele teoretice, redistribuindu-le către învățământul profesional, în așa fel încât elevii care obțin note sub 5 la Evaluarea Națională sa fie admiși în licee tehnologice și școli profesionale. Cu alte cuvinte, fără să existe un studiu de impact și o cerere reală, doamna Ecaterina Andronescu a adâncit și mai tare prăpastia dintre învățământul teoretic si cel tehnologic si profesional, segregând elevii pe baza notelor obținute la Evaluarea Națională. ..Eliminarea decontului navetei elevilor din sfera atribuțiilor autorităților publice județene s-a realizat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului privind Codul Administrativ al României girată inerent de Ministrul Andronescu. Ne luptăm pentru combaterea abandonului școlar și oferirea de șanse egale tuturor elevilor, însă, fără nicio responsabilitate, Ministerul Educației a consimțit tacit la această politică dezastruoasă” scrie Cristina Iurișniți care face referire și la rezultatele celor două examene naționale : Examenele naționale, cu precădere Bacalaureatul, au atins cele mai slabe rezultate din ultimii ani. Situația dezastruoasă este cauzată și de managementul deficitar al Ministerului Educației prin lipsa de reformă centrată pe nevoile și interesele elevilor. Astfel, generația de acum 12 ani număra 230.000 de elevi care au ajuns în clasa a XII-a cu circa 100.000 mai puțini. Ei sunt generația testelor Pisa din 2015 care au identificat în urma testărilor internaționale 40% analfabeți funcțional în România. Inerent situației critice, examenul de Bacalaureat a fost promovat din pacate doar de 3 din 5 absolvenți.

Declarațiile publice lipsite de responsabilitate, modul netransparent de a emite ordine de ministru care încalcă prevederile legislative privind dezbaterea cu actorii implicați în sfera educațională, precum și lipsa unei viziuni reformatoare asupra actelor normative din domeniul educației sunt motive temeinice pentru a solicita demiterea Ecaterinei Andronescu de la conducerea Educației.

Share.

About Author

Lasă un comentariu