Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cristina Iurișniți: ”Tragedia din Caracal-cronica unor morți anunțate”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul USR Cristina Iurișniți condamnă,, într-un comunicat de presă  nepăsarea și incompetența statului român în cazuri în care sunt implicați cei mai vulnerabili cetățeni ai săi, precum a fost cel al crimelor din Caracal: ”Din păcate, modul în care autoritățile au acționat nu este surprinzător, ci oglindește atitudinea acestora față de siguranța cetățenilor, mai ales a celor mai vulnerabili: copii, fete și femei, persoane cu dizabilități fizice și psihice, persoane în vârstă”. 

Cristina Iurișniți vorbește și despre atitudinea permisivă față de agresiunile asupra  femeilor, un fenomen în creștere în România: În România la fiecare 5 zile o femeie este ucisă în bătaie de actualul sau fostul partener. Mai mult, conform datelor oficiale, în primele 6 luni ale anului au fost raportate peste 11000 de loviri și alte violențe comise între membrii familiei – în creștere față de 2018. Săptămânal, 3 minore au fost violate sau agresate sexual. Ce trebuie să înțelegem cu toții este că multe dintre aceste fapte rămân în continuare neraportate tocmai pentru că victimele nu au încredere în autorități, care de cele mai multe ori le umilesc sau le ignoră, în ciuda cadrului legal existent”, mai spune  Cristina Iurișniți, care coordonează in calitate de președinte Comisia pentru egalitate de sanse a Camerei Deputaților. 

”Am tras nenumărate semnale de alarmă privind toleranța față de agresori, însă reacția celor de la putere a lipsit. Un singur exemplu: există de puțin timp ordinul de protecţie provizoriu ce ajută realmente la salvarea unor vieţi, dar numărul victimelor nu se va reduce semnificativ cât timp nu se implementează monitorizarea agresorilor în teren. Abia acum, la peste un an distanță, Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică un proiect privind brățările electronice”, scrie Cristina Iurișniți, cea care a semnalat public la începutul acestui an că aceste măsuri nu se regăsesc printre prioritățile bugetare pentru anul în curs și coaliția PSD&ALDE nu a prevăzut intervenții suplimentare în acest sens la nivelul autorităților centrale sau locale.

De altfel  USR a propus o serie de măsuri după tragedia de la Caracal între care operaționalizarea registruluipentru infractorii sexuali, dar și abrogarea imediată a legii recursului compensatoriu, operaționalizarea Sistemului Alertă Răpire Copil, abrogarea OUG nr. 51/2019 care a eliminat transportul rutier județean de persoane, iar acesta să fie decontat elevilor inclusiv pe perioada vacanțelor, 

Totodată, acestea sunt doar intervenții punctuale, ce repară situația pe termen scurt și mediu. Pe termen lung, soluția este educația– insistă Cristina Iurișniți: Programele și planurile-cadru, precum și manualele școlare nu includ noțiuni despre egalitatea de șanse și de gen, drepturile femeilor, stereotipuri și discriminare, educație pentru sănătate sexuală și psiho-emoțională, drepturi reproductive și prevenție. Școala românească nu este adaptată realităților actuale și reflectă mai degrabă secolul trecut, cu clișee și stereotipuri ce nu fac decât să perpetueze o condiție ingrată a fetelor în prezent”. ”Statul român poate și are datoria să le asigure tuturor cetățenilor, inclusiv cele peste 51% femei egalitatea de drepturi și de șanse garantate constituțional, legal. Printre acestea se numără și siguranța persoanei și dreptul la viață, iar autoritățile locale și centrale nu se mai pot ascunde după demisii și țapi ispășitori!”, scrie deputatul bistrițean.

Share.

About Author

Lasă un comentariu