Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Simionca: ”operaționalizați de urgență sistemul de alertă pe model american de răpire a minorilor”. Parlamentarul cere sesiune de urgență

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul PMP Ionuț Simionca propune o sesiune extraordinară a Parlamentului care să operaţionalizeze sistemul de alertă în cazul răpirii minorilor – pe modelul american AMBER Alert.

Parlamentarul bistrițean care a trăit o perioadă în Statele Unite s-a documentat în legătură cu sistemul de alertă privind răpirea minorilor care funcționează cu succes în SUA  și propune ca o variantă pe acest model să fie implementată de urgență în România. Simionca propune ca acest sistem sa fie botezat după adolescenta victimă a dramei din Caracal: ALEXANDRA Alert

”În SUA, ţară în care am trăit o destul de lungă perioadă, funcţionează un sistem de informare privind răpirea minorilor, AMBER Alert, existând variațiuni cu diferite denumiri în diversele state, în memoria victimelor care au marcat societatea. AMBER Alert presupune distribuirea, în timp real, a informaţiilor privind o posibilă răpire prin toate mijloacele mass media, dar şi prin tehnologie mobilă către persoanele dintr-o anumită arie geografică”, explică Simionca. În același timp, în contextul tragediei de la Caracal, acesta propune ca sistemul românesc să poarte numele ALEXANDRA Alert”. 

Simionca explică și cu ar fi funcționat alerta în cazul de la Caracal dacă sistemul ar fi fost operațional: ” existenţa unui astfel de sistem ar fi presupus ca toţi locuitorii orașului  să primească mesaje tip SMS (precum cele pe care le primim cu toţii în aceste zile de la DSU-ul lui Arafat) în care să fie informaţi despre răpirea fetei şi aceştia să poată contribui (dacă au informaţii relevante) la prinderea monstrului. „Având în vedere că mulţi vecini au spus că s-au întâmplat lucruri suspecte în jurul casei lui Gheorghe Dincă, poate şansele de salvare a Alexandrei ar fi crescut”, a exemplificat  deputatul PMP.

El amintește și că din 2011, în România a fost instituit un mecanism cu acelaşi scop „Alertă Răpire Copil”, dar el nu este operaţional, fiind folosit o singură dată în 8 ani. „E o formă fără fond, aşa cum sunt multe iniţiative de acest fel care au fost făcute pentru evitarea unor proceduri de infringement din partea Comisiei Europene”, a mai spus Ionuț Simionca.

Deputatul Ionuț Simionca îi  cheamă pe  parlamentari să urgenteze implementarea sistemului ALEXANDRA Alert și s-o facă cât de repede se poate: ”Susţin necesitatea organizării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului care să aducă modificările legislative asupra cărora s-a discutat şi în CSAT, dar şi pentru care există consens la nivelul opiniei publice. Eu propun operaţionalizarea acestui sistem de alertă în cazul răpirii minorilor – pe modelul american AMBER Alert. Asta înseamnă trei lucruri: modificarea legislaţiei, alocarea de resursă umană şi financiară, precum şi realizarea parteneriatelor cu operatorii de telefonie mobilă, dar şi cu instituţiile mass media de la nivel naţional, care pot atenţiona imediat atunci când există un anunţ privind dispariţia unui copil. De asemenea, cred că ar fi important ca, dacă părinţii sunt de acord, numele Alexandrei să nu fie uitat pe o listă a victimelor monştrilor care umblă printre noi şi acest sistem să îi poarte numele. Ar fi şi un semn că societatea nu va uita niciodată această odioasă tragedie”, explică Ionuț Simionca.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu