Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ce dotari are noua secție de terapie intensivă a Spitalului Județean Bistrița inaugurată astăzi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Noua secție de terape intensivă a Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud , inaugurată joi în prezența ministrului Sănătății, Sorina Pintea a costat 12 milioane de lei numai de la Ministerul Sănătății 8 alocate anul acesta și 4 milioane transferate în 2018.

Nivelul dotărilor o face, potrivit comisiei de acreditare care a evaluat-o, una de complexitate de grad 1, iar potrivit ministrului Pintea e una dintre cele mai moderne din țară. Iar dotările vor permite tratarea unor pacienți, trimiși altădată în clinicile universitare pentru că nu existau destule paturi de ATI cu dotari pentru susținerea funcțiilor vitale, la Bistrița: ” de această investiţie mare vor beneficia foarte mulţi pacienţi ai judeţului Bistriţa-Năsăud şi nu numai. De multe ori am fost puşi în situaţia de a solicita transferul pacienţilor către centrele universitare, către Mureş sau Cluj, pentru că aveam paturi de Terapie Intensivă, dar nu erau la dotarea standard ca să le putem susţine funcţiile vitale. În momentul de faţă nu se mai pune această problemă. Vom începe inclusiv procedurile de hemofiltrare a pacienţilor, aceştia nu vor mai fi duşi în secţia de Dializă”, a explicat managerul SJU BN Gabriel Lazany.

Aceasta este o secţie care respectă legislaţie, respectă circuite. Aţi observat ce înseamnă să ai la patul pacientului un ventilator care să susţină funcţiile vitale, pentru că într-o secţie în care ai 8 ventilatoare şi 5 pacienţi critici, îţi pui problema ce să faci. Sunt injectomate, monitoare, există un post de supraveghere din care pot fi văzuţi, sunt foarte multe lucruri pe care mulţi ar fi trebuit să le vadă înainte şi mă bucur că la Bistriţa le-au văzut. (…) Toate aceste lucruri sunt făcute pentru pacienţi, pentru că discutăm foarte puţin despre pacienţi. Din punctul meu de vedere un management este performant atunci când reuşeşte să aibă grijă de pacient şi tot ceea ce face este în folosul pacientului” a spus ministrul Sorina Pintea.

Secția nouă a ATI, care estee de două ori și jumătate mai spațioasă decât vechea secția are aparatura medicală de cea mai înaltă performanţă: paturi de ATI cu  ventilatoare respiratorii și monitoare funcții vitale,  la fiecare pat dar și cu seringi automate,  infuzomate; rampe pentru distribuţia fluidelor medicale, la fiecare pat dar și cu  cărucior de resuscitare, defibrilator cu peace maker extern, ecograf, echipament pentru epurare extrarenală, sistem de încălzire a soluţiilor perfuzate; sistem încălzire pacient, EKG portabil; brancard transport cu butelie de oxygen; ventilator transport; monitor transport; aparat măsurare a gazelor sanguine; aparat masurare a coagulării; lift mobil pentru ridicare şi transport pacient.

       

Share.

About Author

Lasă un comentariu