Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Puterea de cumpărare în Bistrița-Năsăud este sub media națională. La ce concluzii a ajuns topul GFK

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un clasament al puterii de cumpărare a românilor realizat pentru anul 2018 de GFK, o companie de studiu a pieței și  obiceiurilor de consum plasează locuitorii județului Bistrița Năsăud într-o categorie a celor sub media națională la acest criteriu.

Puterea de cumpărare, adică ceea ce rămâne din toate veniturile familiei după scăderea taxelor și contribuțiilor a crescut la nivel național cu 18 % față de 2017 și a ajuns la 5083 euro anual pe cap de locuitor de la 4556 euro cu un an în urmă, arată GFK. Cu toata cresterea globalăl există diferențe semnificative de la un județ la altul.

Bistrițenii nu sunt chiar pe ultimul loc, în plutonul cu cea mai mică putere de cumpărare numărându-se  locuitorii din Botoșani, Vaslui, Călărași  și Giurgiu.  O a doua categorie a județelor cu locuitori cu putere de cumpărare foarte mică îi include pe cei din  Suceava, Neamț, Vrancea, Buzău, Ialomița, Teleorman, Olt și Mehedinți la mică distanță de primele județe.  Grupul județelor cu putere de cumpărare sub media națională este completat de Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Covasna, Bacău, Iași, Brăila, Tulcea, Vâlcea, Dolj, Caraș-Severin, Gorj, Sălaj, Mureș, cei care au o medie de 80% din 5083 de euro anual, adică în jur de 4071 de euro anual pe cap de locuitor (vezi harta)

În fine, o a patra categorie potrivit GFK sunt locuitorii din județele în care exista centre considerate satelit a marilor poli de dezvoltare urbană și unde acestea își reamplasează sau relocheză activitățile/ Aici puterea de cumpărare este la nivelul mediei naționale:  Prahova, Argeș, Constanța, Alba și Arad.

Apoi potrivit hărții GFK avem un grup al județelor cu putere de cumpărare peste medie unde se înscriu Brașov și Sibiu. În ceea ce privește polii de dezvoltare ai României: București, Cluj, Timiș și Ilfov puterea de cumpărare de aici este cu 20%mai mare decât media națională, potrivit GFK.

 

 

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu