Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cum arătau școlile din Bistrița acum mai bine de o sută de ani?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

V-ați întrebat vreodată cum aratau școlile în care învățau bunicii și străbunicii noștri? Puteți să vă faceți o idee, dacă vizitați o inedită expoziție organizată începând de miercuri, 25 septembrie, de Arhivele Statului și Muzeul județean la Casa Argintarului din Bistrița, din strada Dornei, nr 5,

Expoziția care are vernisajul miercuri de la ora 13,00  aduce la un loc chipuri de dascăli celebri, dar și elevi din fotografii de epocă, imaginea școlilor din Bistrița și Năsăud în secolele XIX-XX, precum și documente de epocă despre viața școlară.

”Vă invităm așadar în această lume tumultuoasă a școlilor, care nu a reprezentat în fapt altceva decât creuzetul în care s-au format și dezvoltat sensibilitățile și conștiințele individuale și colective în plină Epocă Modernă și Contemporană. Românii, sașii, maghiarii, evreii și romii, toate grupurile socio-profesionale conlocuitoare în această parte a Transilvaniei au încercat să-și găsească prin intermediul învățământului un drum și un loc în noua societate.” scriu organizatorii.

Expoziția este dedicată memoriei doctorului în arhitectură Gabriela Rădulescu, cea care, ”cu multă pricepere, pasiune și dragoste, a contribuit la realizarea acestui proiect cultural”, anunță curatorii expoziției.

 

Share.

Un comentariu

  1. Expozitia de fotografii si documente care dezvăluie imaginea școlilor din Bistrița și Năsăud în secolele XIX-XX, deschisa temporar la Casa Argintarului din Bistrița, este un eveniment cultural important, dar insuficient. Si asta pentru că la Bistrita pe strada Crinilor, la nr. 2, colt cu strada Cerbului se găseste o căsuță în care a funcționat prima școală confesională si care in prezent se afla in paragina si se degradează cu fiecare zi ce trece. Aceasta clădire ar trebui de urgentă reabilitată si transformată intr-un muzeu evocator al primei scoli a comunitatii româneşti de acum 250 de ani la Bistrita. In acest muzeu si-ar putea găsi un loc permanent si colectia de fotografii si documente expusă temporar la Casa Argintarului.
    Păstrând proportiile, acest muzeu ar putea fi organizat după modelul muzeului primei scoli romanesti din Scheii Brasovului. De altfel, din 2011 si la Sf. Gheorghe (Covasna) există un muzeu al primei scoli românesti de aici organizat dupa reabilitarea casei in care a functionat scoala respectivă.

Lasă un comentariu