Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Urșii trecuți de senatori pe lista animalelor sălbatice care pot fi vânate în anumite perioade. Cum au votat senatorii de BN

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Un amendament controversat adoptat miercuri de plenul Senatului la legea vânătorii și  fondului cinegetic permite vânarea urșilor în anumite perioade, după ce aceasta a fost interzisă și acceptată doar cu derogări speciale.
 Practic senatorii au uzat de un artificiu, au mutat urșii din anexa 2, cea a animalelor sălbatice pentru care este interzisă vânătoarea, în anexa 1, cea cu animale care pot fi vânate, integral sau sezonier. În cazul ursului care a ajuns pe poziția 19 din aceasta anexă, imediat după vulpe, vânătoarea ar putea fi permisă în perioada 1 septembrie -1 decembrie, respectiv 1 aprilie-30 mai. . Această mutare este temporară, pentru 5 ani, precizează amendamentul introdus chiar în ziua votului în continutul propunerii legislative, inițial în comisia de ape și păduri reunită în aceeași zi cu votul și trecută de plen.
Cine și cum a votat?La vot senatorii PSD au votat pentru proiectul inițiat de de câțiva senatori PSD, la fel și cei din ALDE, acum senatori neafiliați precum și UDMR-ul. USR s-a împotrivit proiectului, la fel și câțiva senatori PNL, în timp ce alții s-au abținut. Niciunul din senatorii de Bistrița-Năsăud, Ioan Deneș care e ministru la Ape și Păduri, dar nici Ioan Simionca (ALDE), secretar la comisia care a adoptat amendamentul nu a participat la vot, conform tabelului de vot de pe site-ul Senatului.
Proiectul legislativ, care are însă nevoie de votul Camerei Deputaților pentru a ajunge lege nu sufla o vorbă despre trecerea urșilor în categoria animalelor sălbatice care pot fi vânate la inițierea acestuia. Dimpotrivă proiectul avea reglementări care grăbeau acordarea despăgubirilor pentru cei afectați de atacul animalelor sălbatice, reglementând la maxim 30 de zile de la constatarea prejudiciului de către comisia specială și chiar mutarea deciziei de la organismele centrale la cele locale pentru scurtarea timpilor.
Pentru urs, aceste perioade sunt 1 aprilie – 30 mai şi 1 septembrie – 1 decembrie, iar cuantumul despăgubirilor în cazul unor fapte ilicite este de 20.000 de euro în perioadele în care vânarea este permisă şi 40.000 de euro în afara acestor perioade.
“Pentru o perioadă de 5 ani, ursul a fost trecut în altă anexă, care permite emiterea unor autorizaţii prin care populaţia de urs poate fi optimizată. Prin reducerea în ultimii ani a intervenţiei oamenilor, populaţia de urs a scăpat practic de sub control. Dacă ne uităm la alte state UE, vedem că folosesc acest drept de derogare de la Directiva UE şi intervin în mod profesionist şi hotărât pentru reglementarea şi optimizarea populaţiei. Asta dorim şi noi de la Ministerul Mediului – să găsească în această perioadă o soluţie să negocieze cu Comisia Europeană un program de derogări prin care să se intervină, alături de asociaţiile de vânătoare, pentru optimizarea populaţiei de urs din România”, a afirmat, miercuri, pentru Agerpres, senatorul UDMR Tanczos Barna.
Share.

About Author

Un comentariu

Lasă un comentariu