Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ludovic Orban, premierul desemnat are 10 zile pentru a-și face cabinetul și programul de guvernare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ludovic Orban este, începând de marți după-amiază premier desemnat, după anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis care i-a încredințat sarcina de a alcătui noul Guvern, după demiterea prin moțiune de cenzură a Executivului Viorica Dăncilă.

Liderul liberal are 10 zile la dispoziție, conform art 103 din Constituție, de a veni cu un cabinet și un program de Guvernare cu care trebuie să ceară vot de încredere Parlamentului.

La Cotroceni președintele Klaus Iohannis a declarat că  l-a desemnat pe Ludovic Orban pentru că partidul acestuia, despre care a spus că este cel mai mare din opoziție, este singurul care și-a asumat în mod direct guvernarea în această perioadă de tranziție. Președintele a făcut apel la partidele parlamentare să înțeleagă că orice zi cu fostul cabinet este o zi pierdută pentru România :  ”Am toată încrederea că Guvernul Orban se va ocupa la modul cel mai serios de rezolvarea tuturor chestiunilor importante. Îi doresc premierului desemnat mult succes, inspirație în formarea guvernului și în negocierea voturilor pentru învestitură”.

O misiune care pare extrem de grea dacă nu imposibilă, în condițiile în care PSD a anunțat că data aceasta nu-și va lăsa parlamentarii în sală pentru a asigura cvorumul, așa cum s-a întâmplat la moțiunea de cenzură, PRO România nu dă semne că ar dori să voteze guvernul liberal, iar  USR pune condiții pentru a vota guvernul PNL. Iar una dintre aceste condiții este revenirea la alegerile locale în două tururi  pentru alegerea primarului, o condiție pe care UDMR o respinge însă cu îndârjire. Dacă PNL cedează la această condiție UDMR nu-i va vota Guvernul.

Teoretic, dacă Parlamentul respinge două propuneri de Guvern în termen de 60 de zile una de cealaltă, acesta ar putea fi dizolvat și ar putea fi convocate alegeri anticipate.  Însă numai dacă Președintele solicită expres dizolvarea. Însă aceeași Constituție precizează că în ultimele 6 luni de mandat ale unui președintele acesta nu poate cere dizolvarea Legislativului.
i.
Share.

About Author

Lasă un comentariu