Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Profesorul Daniel David, autorul ”Psihologiei poporului român” conferențiază la Bistrița

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Decanul Facultății de Psihologie a Universității Babeș Bolyai, Daniel David va susține miercuri, 23 octombrie o conferință la Bistrița dedicată principalului său volum ”Psihologia Poporului Român”, lansat editorial  în urmă cu trei ani și pentru care a efectuat studii timp de un deceniu.

Conferința dedicată ”Psihologiei Poporului Român” -Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală, organizată de Societatea de Concerte la Sinagoga Bistrița, miercuri de la orele 18,00 poate fi considerată inclusiv o lansare, la 3 ani distanță de apariția editorială a volumului, la Bistrița. Amfitrionul conferinței, Gavril Țărmure a explicat pentru Bistrița Express că expunerea în format clasic  de 40 de minute a autorului va fi urmată de o sesiune de întrebări-răspunsuri din partea publicului.

Zece ani a lucrat Daniel David la acest studiu, cu o idee generată după un studiu din revista Science care trecea în revistă trăsăturile de personalitate ale oamenilor din 49 de culturi, mai puțin cea română: „Văzând că românii lipsesc din analiză, mi-am propus să completăm noi această lipsă. Apoi, dacă tot am început să facem această completare, am zis: «Hai să sumarizăm toate datele care există despre români în comparaţie cu alte popoare“,  a explicat Daniel David pentru Adevărul, imediat după lansarea volumului.  A fost nevoie de 10 ani și un volum uriaș de muncă pentru adaptarea testelor psihologice din alte culturi la populația românească.  „Tot ce scrie în studiu este bazat pe zeci de teste făcute suficient de riguros încât să putem răspunde la întrebarea «Ce profil psihologic au românii?». Dacă m-ați întreba ce ar trebui să facem dacă am avea resurse puţine şi ar trebui să îmbunătăţim un singur lucru în ceea ce priveşte psihologia românilor, aş spune să ne creştem încrederea în oameni, ceea ce se cheamă în literatura de specialitate «capital social». Această încredere poate duce apoi la cooperare prin care să ne realizăm potenţialul bun pe care îl avem. Acest lucru se face prin educaţie, prin valorile pe care le promovom”  a spus Daniel David într-un interviu pentru Adevărul.

Decanul Facultății de Psihologie a UBB, Daniel David are 47 de ani și este unul dintre pionierii psihoterapiei cognitiv comportamentale în România, după ce l-a avut mentor la New York pe unul dintre fondatorii acestei școli de psihologie, celebrul Albert Ellis, cel care alături de Aaron T. Beck a revoluționat psihologia. David este și prorector la Universitatea Babeș Bolyai și candidează în această toamnă pentru funcția de rector al universității clujene.

Foto: G4media

Share.

About Author

Lasă un comentariu