Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Filmul ”Queen Marie of Romania” va fi prezentat în avanpremieră națională la Bistrița. Actorul Adrian Titieni care îl interpretează pe IC Brătianu e amfitrion (VIDEO)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cu mai bine de două săptămâni înaintea premierei naționale filmul ” Maria, Regina României, ( Queen Marie of Romania) va avea avanpremiera joi, 24 octombrie la Bistrița. Orașul natal al actorului Adrian Titieni, care îl interpretează în film pe omul politic  Ion I.C Brătianu va beneficia nu doar de prima vizionare a unui lungmetraj extrem de așteptat de cinefili dar și de prezentarea făcută de unul dintre protagoniștii principali.

Evenimentul, o avanpremieră națională îl are ca amfitrion pe actorul Adrian Titieni a anunțat pe facebook, Ciprian Moldovan, președintele Fundației Liviu Rebreanu, cea care a făcut posibilă proiecția de gală  de la Bistrița.

Filmul ”Maria, Regina României” este semnat de regizorul britanic Alexis Sweet Cahill,  e realizat după un scenariu scris de o franțuzoaică,  Brigitte Drodtloff, alături de co-scenarista româncă Maria-Denise Theodoru, iar actorii sunt români, britanici dar și francezi. Scenariul se bazează pe jurnalul Reginei Maria, dar și pe articole din presa vremii sau declaraţii ale politicienilor vremii și se înșurubează pe un moment istoric crucial pentru români, Conferința de pace de la Paris din primăvara anului 1919: Filmul prezintă zbuciumul unei regine ce se identifică cu durerea şi nevoile unei ţări aflate în război, în pericol de a-şi pierde integritatea şi graniţele. Redă un moment istoric crucial, primăvara anului 1919 – Conferinţa de Pace de la Paris. Personaj cheie, iubit, controversat, dar şi invidiat, Regina Maria a ştiut să îşi folosească toate atuurile pentru împlinirea unui mare vis: România Mare.”  precizează comunicatul  de presă al producătorilor, transmis către Agerpres.

Filmul beneficiază de unul dintre cele mai mari bugete al unei producții istorice cu participare românească de după 1989, potrivit bloggerului  Victor Kapra care dezvăluia încă din vară că producătorul este unul dintre fondatorii eMAG, Radu Apostolescu. Filmările au avut loc în România şi Franţa în Palatul Cotroceni, Castelul Peleş, Quai d’Orsay din Paris, iar în post-producţie au fost recreate zone din Calea Victoriei, Gara de Nord, Gare de Lyon, Place Vendome, aşa cum arătau în 1919.

Absolut remarcabilă, spun criticii de film este interpretarea pe care o dă în rolul principal actrița Roxana Lupu, specializată deja în roluri regale după ce a jucat-o recent pe Regina Elisabeta a II-a într-un documentar BBC dar și alte interpretari princiare: Prinţesa Margaret – Contesa de Snowdon, Prinţesa Tatiana Romanov.

Acest rol a reprezentat pentru mine o provocare şi o onoare că mi s-a oferit. Am trăit bucurii şi încercări deopotrivă, pe platou fiind pusă faţă în faţă cu diverse provocări. Prin rol sau mai bine spus prin experienţele Reginei Maria, am învăţat despre politică, diplomaţie, perseverenţă, demnitate şi patriotism. A fost mai mult o experienţă de viaţă, dincolo de o experienţă artistică, una pentru care sunt extrem de recunoscătoare” , mărturisește actrița.

Blogerul Victor Kapra, unul dintre veteranii jurnalismului de cinema din România apreciază că filmul va cântări mai greu decât zece mii de simpozioane de istorie, datorită forței imaginilor, rigurozității istorice a scenariului și emoției pe care o transmite. Premiera filmului este programată în toată România în 8 noiembrie, însă bistrițenii au parte de o avanpremieră în 24 octombrie.

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Dupa cum se stie, in perioada interbelica la Bistrita bulevardul Republicii purta numele Regina Maria, iar Piata Centrala se numea Regele Ferdinand. In anul 1919 Regele Ferdinand si Regina Maria au facut o vizita memorabila in orasul Bistrita . In memoriile sale, Victor Moldovan un fost partizan al unirii Transilvaniei cu România care a deţinut mai multe mandate de parlamentar şi deputat în perioada interbelică, nota urmatoarele: „În ziua de 26 mai 1919, Regele şi Regina, însoţiţi de o mare suită de miniştri şi generali, fac o vizită la Bistriţa. Sunt primiţi într-un mod deosebit de înălţător de către toată intelectualitatea şi întreg poporul bistriţean în frunte cu prefectul Tripon. Participă şi năsăudenii cu plutonul de grăniceri veteran cu steagul lor ciuruit de gloanţe”. În acel an 1919, Regina Maria şi Regele Ferdinand au vizitat mai multe orase din Transilvania, intre care: Oradea, Carei, Baia Mare, Jibou, Dej, Bistriţa, Gherla, Cluj, Turda, Câmpeni, Abrud, Ţebea, Alba Iulia, Blaj, Copşa, Sibiu, Sălişte, Făgăraş şi Braşov.
    Ba mai mult, începând din 15 octombrie 2019, la Paris aleea de promenadă de pe malul stâng al Senei, vizavi de Turnul Eiffel, poartă numele Reginei Maria a României, în semn de apreciere față de implicarea reginei în Conferința de Pace de la Paris din anul 1919. De aceea ar fi cazul ca măcar acum si la Bistrita să se revină la denumirile din perioada interbelică pentru bulevardul Republicii care purta numele Regina Maria, si pentru Piata Centrala care se numea Regele Ferdinand.
    De altfel, monarhistii bistriteni au propus in repetate rânduri, revenirea la denumirea interbelica a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale.

Lasă un comentariu