Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

De ce nu crede managerul Lazany istorioara cu desființarea celor două spitale din Bistrița-Năsăud, vehiculată de mai multe ziare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Managerul Spitalului de Urgență Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany spune că nu crede informația vehiculată de o publicație online referitoare la spitalele care ar urma să fie închise de viitorul Guvern, între care Spitalul din Beclean și Preventoriul TBC din Ilișua .

Lazany a explicat  că de fapt lista îi este familiară și că a mai văzut-o în urmă cu 2-3 ani într-un masterplan de sănătate făcut la solicitarea Comisiei Europene de specialiști din Luxemburg, ”Am citi și eu articolul acesta… Eu am văzut lista cu spitalele acestea de 2-3 ani de zile. E un masterplan pe sănătate făcut la solicitarea Comisiei Europene  de o echipă de specialiști din Luxemburg. Părerea mea e că nu se va închide niciun spital, e părerea mea pur personală” a răspuns Gabriel Lazany la o întrebare adresată într-o conferință de presă. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud mai spune și că, devreme ce finanțarea în cazul celor două este asigurată de la consiliile locale iar Ministerul Sănătății nu are costuri suplimentare cu acestea, nu vede rațiunea pentru care acestea ar fi desființate. E crede că, eventual, ar trebui reorganizate pe structura funcțională: ” Pentru că și la noi, ați văzut că e vorba de Spitalul de la Beclean și Preventoriul de la Târlișua. Ele,  ați văzut că sunt niște unități medicale care sunt susținute în mare parte, din fonduri de la Consiliul Local, așa cum este susținut Spitalul Județean de Consiliu Județean și ele nu sunt subordonate ca și costuri ministerului Sănătății. Atâta vreme cât Ministerul Sănătății  nu e încărcat de costuri suplimentare, nu văd de ce le-ar închide. Oricum în masterplanul respectiv nu se dorea închiderea spitalului, ci transformarea lui într-o Policlinică. Și tot în același masterplan era o reducere a numărului de paturi la Spitalul din Năsăud aproape la jumătate. Părerea mea e că spitalele publice trebuie să existe,dar eu as regândi structura lor funcțională” a  mai spus Lazany. Managerul Spitalului Județean a dat și detalii despre cum vede reorganizarea spitalelor locale, arătând și că unitatea spitalicească din Beclean e ținută pe profitabilitate datorită secției de Psihiatrie pentru bolnavii cronici: ”Pentru că e inutil să ai două secții de chirurgie generală la 20 minute de mers cu mașina una de cealaltă și să nu ai secții pentru pacienții cronici care necesită îngrijire de lungă durată. Sunt și niște specialități foarte profitabile, as putea spune eu unul, că daca as fi managerul celor două spitale, eu as regândi structura. Pentru că Spitalul din Beclean are secția de psihiatrie pentru bolnavii cronici care-i ține la suprafață. Ar putea fi luat un exemplu și de spitalul din Năsăud pentru că Spitalul din Beclean are secția aceea de psihiatrie pentru bolnavii cronici care le aduce lor foarte multe venituri și aceea îi ține la suprafață”  a mai spus managerul Spitalului Județean de Urgență.

Scandal în Parlament pe tema listei spitalelor 

Lista spitalelor care ar urma să fie desființată a fost pusă de o publicație centrală în seama Partidului Național Liberal, despre care a susținut că ar fi trecut-o în programul de guvernare. Informația a fost imediat dezmințită de premierul desemnat, Ludovic Orban chiar în ședința comisiilor de sănătate ale Parlamentului la audierea ministrului desemnat la sănătate. Orban a calificat așa zisa stire drept un fake grosolan și a negat că  PNL ar fi trecut-o în programul de guvernare sau că ar fi avut în intenții un asemenea demers.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu