Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Spitalul de Urgență Bistrița reacreditat pentru transplant la 11 ani după ce a rămas fără licență.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud a primit de câteva zile  acreditarea  de la Agenția Națională de Transplant pentru a putea efectua operații de prelevare de organe. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă de managerul general Gabriel Lazany.  Reacreditarea SJU Bistrița-Năsăud pune capăt unei perioade de 11 ani în care în spitalul bistrițean n-au mai avut loc intervenții chirurgicale de prelevare de organe.

O comisia de acreditare a Agenției Naționale de Transplant a evaluat Spitalul Județean de Urgență în cursul lunii octombrie, după ce conducerea spitalului a transmis o solicitare pentru a reintra în program, iar rezultatul favorabil a fost primit în 25 octombrie. Lazany a explicat că a făcut cererea după ce în septembrie ministrul Sorina Pintea, în vizită la inaugurarea Secției ATI, a declarat că în viitor toate spitale județene vor fi obligate prin lege să se acrediteze pentru prelevare de organe.

Anestezista care s-a ocupat de program și înainte de 2007 conduce echipa și acum. 

Coordonatorul echipei din Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud care va acorda suportul echipei chirurgicale trimisă de ANT la fiecare caz de prelevare este medicul primar de anestezie-terapie intensivă, Anca Moldovan. Același medic care în 2007 înainte de oprirea activității de prelevare de organe la Bistrița-decizie bizară luată de conducerea de atunci a spitalului, – a fost parte din echipa de suport care asigura succesul intervențiilor. De altfel dr Anca Moldovan s-a reîntors anul trecut alături de soțul ei, chirurgul Sever Moldovan și el parte din echipa care realiza intervențiile de prelevare, în Spitalul Județean Bistrița-Năsăud, după o absență de un deceniu, timp în care au lucrat în spitale universitare din Franța. Din echipa de suport de acum mai fac parte șeful secției de Chirurgie, dr Gheorghe Suciu, chirurgul Mihaela Albu (chirurgie estetică) medicul oftalmolog Florin Pop, ortopedul Bogdan Bumbu și chirurgul Radu Elisei.

Medicul Anca Moldovan a explicat că cea mai grea parte din prelevare rămâne acum ca și în urmă cu 11 ani munca de convingerea a apropiaților care se confruntă cu durerea pierderii celor dragi și pe care-i pui să ia o decizie dureroasă, dar admite că percepția asupra prelevării de organe s-a mai schimbat: ” Partea cea mai grea e sa-i spui omului care are o persoană apropiată aflată în moarte cerebrală să doneze ce apropiatului său nu-i mai trebuie. Din punct de vedere tehnic nu este absolut nicio problemă. Problema asta este, mentalitatea, cu faptul că unui om care este deja necăjit îi ceri să a o decizie care este dureroasă. Dar daca eu as fi în această situație m-as gândi că mie oricum nu mi-ar mai trebui organul respectiv și aș putea să salvez o viață sau două sau trei. Asta cred eu, cu sinceritate. Este vorba ca Agenția Națională de Transplant să popularizeze mai mult, să te poți decide, eventual din timpul vieții, dacă dorești sau nu să donezi organe, dar încă suntem la început..Oamenii sunt mult mai mult familiarizați cu această activitate, nu mai este privită ca un act de desacralizare a unui cadavru, este privită mai mult ca un fel de prelungire a existenței cuiva care nu mai este, în altcineva” a explicat dr. Anca Moldovan.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu