Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Liderii PSD Bistrița-Năsăud au distribuit fake news-ul cu căștile președintelui Iohannis. Au și comentat sarcastic așa zisa știre chiar și după ce alții au șters postarea

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O știre falsă despre faptul că președintele Iohannis ar fi purtat căști la conferința de presă de miercuri seara, căști în care staff-ul de campanie i-ar fi suflat răspunsurile, a fost rostogolită masiv de liderii PSD din toată țara,  chiar și după ce s-a dovedit că era vorba despre un fake-news.

Printre cei care au rostogolit pe facebook știrea falsă se numără și președintele PSD Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, care a postat-o  la mai bine de o oră după dovedirea falsului de către fotoreporterii prezenți la conferința lui Klaus Iohannis. Înaintea acestuia ex-vicepremierul din Guvernul Vioricăi Dăncilă, Daniel Suciu, fost jurnalist, a distribuit fake-news-ul pe care l-a și garnisit cu comentarii pretins sarcastice: ”Țucă-l tata de curajos! No bine no…ăștia cu inteligentul, sufletistul și performantul națiunii, lăsați-o jos că măcăne! Pentru elevii prinși la bac cu casca e eliminare din examen,celor prinși la tablă cu suflat…stai jos, 2! Și când te gândești ca a fost și profesor, cu meditații și case. Multe case și prin fraudă. Vorba cântecului…bă, ești prost?!”  a scris pe pagina sa oficială de facebook fostul ministru al Dezvoltării (Foto)

Cum a fost demontat imediat fake news-ul

Liderul județean al PSD, Radu Moldovan, ignorând și el că e vorba de un fake-news grosolan, dovedit ca atare cu fotografii și pe care chiar unul dintre primii  distribuitori, primarul Gabriela Firea, l-a și șters între timp de pe pagina sa de facebook, s-a apucat și el să scrie comentarii în jurul minciunii : ” Domnul Iohannis ne-a demonstrat și în această seară că este o marionetă! În incapacitatea sa de a vorbi liber, pare că poartă o cască prin care i s-au suflat răspunsurile la întrebările jurnaliștilor și același zâmbet sfidător! …” este o parte din comentariul interminabil postat de Radu Moldovan  la fotografiile cu așa zisa cască din urechea președintelui. (FOTO pagină)

Printre cei care au demontat fake-news se numără unul dintre cei mai prestigioși fotoreporteri din presa națională, Octav Ganea de la agenția Inquam Photos, care a și publicat una dintre cele mai explicite fotografii care arată că nici vorbă de căști în urechile președintelui. Ganea era supărat pe stafful președintelui, fiind unul dintre fotoreporterii obligați să iasa din sala după primele instantanee, pe motiv că nu erau suficiente locuri și pentru fotoreporteri. Ganea a și scris pe facebook lângă fotografia postată în jurul orei 21,00: ” Chiar și atunci când suntem scoși din sală reușim să demontăm știrile false. Fotografie realizată din afara sălii în care președintele în funcție și candidatul la președinția României, Klaus Iohannis, susține o conferință de presă”.

Comentând ce s-a întâmplat cu falsa stire, construită în jurul unei umbre pe care Gabriela Firea ar fi văzut-o în urechea președintelui, jurnalistul Claudiu Pândaru a concluzionat la Digi 24 : ”Din fericire această falsă știre a fost demontată imediat Acest tip de manipulare denumit fake news, care nu e demontată imediat are efecte foarte periculoase.. datoria noastra ca jurnalisti este să arătam adevarul asa cum este el. După ce stabilim care este adevărul învățăm să o punem ( falsa știre) în context..sunt folosite părți de adevăr ( în urechea președintelui se vede o umbra) sunt luate părți de adevăr și transformate în adevăruri absolute ” a explicat Claudiu Pândaru la Digi 24.

De altfel așa zisa poveste a căștilor a fost demontată chiar în conferința de presă a președintelui, când un jurnalist l-a întrebat direct pe Klaus Iohannis dacă are căști în urechi, pentru că asta se vehiculează pe rețelele de socializare PSD.  Președintele Iohannis a râs, și-a dus degetele la ambele urechi pe rând, pentru a arăta jurnaliștilor prezenți în sală că nu are nicio cască: ”Poate aici”, a spus președintele râzând în continuare și făcând un gest cu mâna către creștetul capului.

Sursa Foto: Facebook Octav Ganea/ Inquam Photos

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Ce să astepti de la chelnerul Răducu. A pus imediat botul la postarea Gabrielei Firea făcută pe contul său de facebook, în care afirmă că președintele Klaus Iohannis ar fi avut o cască în ureche, cu ajutorul căreia primea răspunsurile pe care trebuia să le dea la întrebările ziariștilor, în timpul conferinței de presă. Postarea era un fake- news, si a fost demonstrat ca fiind neadevărată de președintele Klaus Iohannis, în timpul conferinței de presă pe care acesta a susținut-o. De altfel orice om cu creier poate gândi singur: cum să vorbești liber după casca din ureche răspunzând unor întrebări pe care nu le știi dinainte? Întâi ar trebui să asculți ce-ți spune ăla în cască, presupunând că e un geniu suprauman, capabil să elaboreze răspunsul pe loc, și pe urmă găvărești, cu pauze mari. Or, Iohannis a vorbit cât se poate de cursiv și cu răspunsuri evident spontane, între care tocmai cel la întrebarea cu casca a fost plin de umor: și-a arătat cu degetul urechea dreaptă, urechea stângă și apoi creștetul capului: „Aici e casca!”
    Pe Răducu atâta il duce capul. De altfel imediat dupa ce a votat la primul tur de scrutin el a recunoscut singur ca nu are creier, afirmand: „spre deosebire de alții care NU au creier, eu am votat cu inima”. Concluzia logică este că nici el nu are creier din moment ce a votat cu inima. Numai că nu inima face diferenta dintre om si animal, ci creierul, gândirea, ratiunea. Dar, de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere.

Lasă un comentariu