Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Principele Nicolae a evocat într-o conferință la Bistrița personalitatea Reginei Maria. Ce părere are despre lungmetrajul ” Queen Marie of Romania” lansat luna aceasta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Filmul artistic Maria-Regina României, coproducția româno-engleză care a avut premiera națională la începutul lunii noiembrie 2019, respectă adevărul istoric într-o proporție cam de 98%, a apreciat Principele Nicolae, stră-strănepotul legendarei suverane pentru Bistrița Express.

Principele Nicolae a evocat personalitatea Reginei Maria într-o conferință la Bistrița

Prezent la Bistrița la o conferință organizată de Clubul Monarhiștilor bistrițeni dedicată figurilor feminine ale monarhiei române, Principele Nicolae a vorbit despre extraordinara misiune diplomatică a Reginei Maria în timpul Congresului de Pace de la Paris din 1919, acolo unde suverana României a reușit să obțină printr-un efort diplomatic fără precedent, recunoașterea țării sale, după ce primul ministru I.C Brătianu a fost ignorat de puternicii lumii, care-i reproșau Guvernului român pacea cu germanii de la București, după ce capitala și o mare parte a țării fusese ocupată în 1917.

Adică același spațiu istoric acoperit de producția cinematografică lansată luna aceasta în România, cu mare succes de public: ”Maria-Regina României”, și care a fost prezentată la finele lunii octombrie în avanpremieră națională la Bistrița. Întrebat de reporterul Bistrița Express care dintre scenele filmului sunt mai puțin veridice și ce înseamnă cei 2% , Principele Nicolae a amintit o secvență a lungmetrajului  în care Principele Carol are o reacție zeflemitoare și extrem de jignitoare la adresa mamei sale, Regina Maria  în Consiliul de Coroană, după ce aceasta relatează despre  succesul avut la Conferința de Pace de la Paris. De altfel scena generează în film retragerea reginei din sală și apoi o bună bucată de vreme, chiar din viața publică, după ce Regele Ferdinand nu schițează niciun gest de a-i lua apărarea. Principele Nicolae spune că e improbabil ca scena să fi avut loc în realitate, chiar dacă admite că realizatorii filmului au surprins bine temperamentul viitorului rege Carol al II-lea, străbunicul său: ” cât despre comportamentul lui Carol, nu cred că s-a întâmplat așa, temperamentul  da, însă restul nu” a spus Principele Nicolae care a avut obiecții și în privința unei alte secvențe : ” scena cu masa președintelui Woodrow Wilson și tot ce s-a întâmplat acolo, nu a fost..”

(Secvențe de la filmarea scenei cu reproșurile principelui Carol )

Este vorba de o altă secvență a filmului cea în care Regina Maria ia masa cu Woodrow Wilson, președintele SUA din 1919 și-l înduplecă în prezența soției acesteia, care ar fi și intermediat întâlnirea, să susțină cauza României la Congresul de Pace de la Paris, după ce acesta fusese neînduplecat la orice alte influențe. Principele Nicolae, care a vorbit în conferință organizată la Bistrița, pe larg despre succesele efortului diplomatic dus de Regina Maria pe lângă marile puteri învingătoare după Primul Război Mondial pentru recunoașterea României în cadrul convențiilor semnate la Paris, după ce eforturile primului ministru român, I.C. Brătianu n-au dat rezultate, spune că scena cu Woodrow Wilson n-a avut loc în realitate.

Despre întâlnirile cu primul ministru al Franței, George Clemenceau, strategul Conferinței de la Paris, impresionat profund de personalitatea Reginei României, a vorbit Principele Nicolae și în expunerea organizată la Bistrița:” Întâlnirea cu George Clemenceau a fost decisivă..Clemenceau  s-a arătat sensibil la această perspectivă (nn a României care a trebuit să facă față, abandonată de armatele Antantei, unui atac din patru părți)  si a declarat mai tarziu: o regină ca aceasta trebuie primită cu onoruri militare. si de fapt când s-au despărțit Regina României a primit într-adevăr onoruri militare”

Una peste alta  filmul e o reușită, crede Principele Nicolae, care spune că producția româno-engleză alături și de filmul ”Maria, Regina Inimilor”   va avea un rol important  în modul în care noile generații se vor raporta la istorie și  mai ales la importanța Casei Regale  pentru România, Singurul regret legat de film al nepotului Regelui Mihai este că n-a fost realizat  mai repede: ” mai ales pentru  tineri e un pas important. A apărut cam tarziu, dar e un pas bun. Iar ca film artistic are expunere mai mare, mai ales pentru tineret”.

Citiți și: Filmul ”Queen Marie of Romania” va fi prezentat în avanpremieră națională la Bistrița. Actorul Adrian Titieni care îl interpretează pe IC Brătianu e amfitrion (VIDEO)

Share.

About Author

Lasă un comentariu