Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Cristina Iurișniți a sesizat Avocatul Poporului în cazul profesorului bătăuș de la Șanț care se întoarce la catedră

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul USR Cristina Iurișniți a anunțat că a depus o sesizare la Avocatul Poporului cerându-i să intervină în cazul de la Șanț, în care unui profesor legea îi permite să se întoarcă la catedră în pofida condamnării în instanță pentru lovirea unor elevi și purtare abuzivă și a altor procese pe rol în aceeași speță și în ciuda protestelor în stradă a părinților.

În situaţia de faţă, Vasile Maternik, profesor de educaţie fizică şi sport la şcoala gimnazială „Enea Grapini” din comuna Șanţ, judeţul Bistriţa-Năsăud, a comis infracţiunea de purtare abuzivă faţă de elevii unităţii şcolare, punându-le în pericol integritatea fizică şi psihică. Comportamentul abuziv este evidenţiat şi de antecedentele de natură penală săvârşite cu intenţie încă din anul 2015. Mai mult, la momentul de faţă, Vasile Maternik este cercetat într-un nou dosar de pe rolul judecătoriei Năsăud pentru comiterea aceleiaşi fapte penale. Este evident că atitudinea şi comportamentul lui Vasile Maternik se află într-o vădită contradicţie cu statutul de cadru didactic. Prin simpla prezenţă a acestei persoane în spaţiul unei unităţi şcolare, siguranţa elevilor, a cadrelor didactice, precum şi a personalului didactic auxiliar şi nedidactic este pusă sub semnul incertitudinii.” îi scrie deputatul USR Avocatului Poporului, Renate Weber.

Cristina Iurișniți atrage atenția în cuprinsul sesizării că  profesorul condamnat penal doreşte să se reîntoarcă la catedră în timp ce  zeci de părinţi şi elevi au protestat și protestează de săptămâna trecută în fiecare zi  în faţa unităţii de învăţământ faţă de întoarcerea la catedră a profesorului cu probleme, cel ”condamnat în primăvara acestui an la patru luni de închisoare cu suspendare şi 30 de zile în folosul comunităţii, după ce, în 2017, a bătut doi elevi la şcoală în aceeaşi zi, respectiv un copil de 11 ani şi o adolescentă de 13 ani” scrie parlamentarul care se simte solidară cu protestele părinților:

„Îmi exprim revolta şi solidaritatea deplină faţă de protestele părinţilor din Șanţ împotriva pseudo-profesorului de sportcare începând cu 2012 a agresat şi violentat mai mulţi elevi, acesta fiind condamnat în instanţă la 4 luni de închisoare cu suspendare. Acum acest agresor s-a întors la şcoala din Șanţ unde este titular, dar din punct de vedere educaţional, pedagogic şi moral acest om cu un profil psihologic şi comportamental deviant nu mai are ce căuta la catedră, el punând în pericol siguranţa, integritatea fizică şi psihologică a copiilor pe care trebuia să îi educe nu să îi trateze cu violenţă fizică şi verbală. Este absolut uman şi firesc ca părinţii revoltaţi să protesteze pentru siguranţa copiilor lor împotriva unui om cu o condamnare penală pentru purtare abuzivă!, a declarat Cristina Iurişnţi.

Cristina Iurișniți mai scrie și că se impune o schimbare de urgență a legislației pentru ca cei cu probleme psihologice sau cei cu cazier în urma unor acte violente să nu mai poată preda în școli: ”Astfel de oameni nu mai au ce căuta la catedră, să modeleze şi să formeze copii, fiind din start un pericol pentru aceştia. Este absolut urgent ca un examen psihologic şi psihiatric să fie obligatorii la intrarea în sistemul de învăţământ, iar apoi periodic, tocmai pentru a asigura calitatea resursei umane, absolut esenţială în sistemul de educaţie” mai spune deputatul USR, care este președintă a Comisiei pentru Egalitate de Șanse  a Camerei Deputaților și membră a Comisiei pentru Învățământ.

Părinții copiilor de la școala Enea Grapini protestează de câteva zile  împotriva intenției anunțate de întoarcerii la catedră a profesorului condamnat pentru agresarea elevilor și cer ca acesta să nu mai poată  intra la clasă.

Foto: prelaure Facebook Radu Sârbu

Share.

About Author

Lasă un comentariu