Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cum s-a ajuns la pedeapsa maximă în cazul tânărului șofer băut care a ucis un taximetrist în 2017 în Coldău. Motivare surprinzătoare a instanței

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Judecătorii clujeni care i-au dublat pedeapsa lui Gabriel R. tânărul șofer din Târlișua care a ucis în 2017 cu mașina un taximetrist și a rănit alți trei oameni după ce a plecat beat de la o nuntă, au vorbit în motivare despre nevoia de a da o pedeapsă care fie un exemplu în fața  numărului prea mare de astfel de evenimente rutiere, dar au ținut cont și de reacția socială pe care o provoacă astfel de accidente.

La câteva luni de la pronunțarea sentinței de către  Curtea de Apel Cluj, din februarie anul acesta, judecătorii au formulat și motivarea pedepsei, cea mai mare care se dă pentru ucidere din culpă, la care s-a adăugat câte o fracție din alte două pedepse.

Astfel, Gabriel R., 25 de ani,  a primit  pedeapsa maximă de 4 ani de închisoare pentru ucidere din culpă  la care se adaugă câte o treime din pedeapsa pentru celelalte infracțiuni: vătămare corporală gravă: a accidentat grav trei  pasageri din taxi. Așa s-a ajuns la 5 ani și 2 luni în regim de detenție, potrivit motivării publicate zilele trecute de site-ul clujjust.ro .

Nevoia de reacție fermă din partea societății

Circumstanțele accidentului din 30 septembrie 2017 de la Coldău, cu un tânăr șofer de bani gata, băut serios, care a intrat pe contrasens noaptea și a provocat accidentul care a ucis un tânăr taximetrist, a creat un val de emoție publică în tot județul. Judecătorii instanței de apel de la Cluj au explicat ulterior în motivarea sentinței definitive că  modu în care a acționat tânărul și consecințele faptelor sale necesită reacție fermă din partea societății : ” Modalitatea în care inculpatul a acționat și consecințele în urma evenimentului rutier în care a fost implicat în 30,09 2017 necesită o reacție fermă din partea societății, concretizată într-o pedeapsa concret individualizată, necesară și suficientă reeducării acestuia, în spiritul respectului pentru valorile sociale încălcate”  se scrie în motivarea prezentată pe clujjust.ro.

Curtea precizează  că s-a luat în calcul și frecvența deosebită a unor astfel de fapte care ”perturbă grav traficul rutier, inducând o stare de temere participanților la trafic care respectă regulile” . Judecătorii au reținut că singure aspecte favorabile tânărului șofer , adică faptul ca e student și că nu a avut antecedente penale, dar și conduita din timpul procesului, nu pot conduce la o pedeapsă mai ușoară. Și asta pentru că după ce a consumat băuturi alcoolice până la o alcoolemie de 1,25% s-a urcat la volan, ”o atitudine iresponsabilă în urma căreia un om a murit și alți 3 au fost accidentați grav”. stă scris în motivarea redactată recent. de judecători.

Faptul că Gabriel Rus și-a recunoscut vina nu i-au făcut pe magistrați să considere   că o pedeapsă mai ușoara este suficientă pentru reeducare și că ”scopul preventiv educativ al pedepsei pentru inculpat poate fi atins doar printr-o pedeapsa cu inchisoarea  de 5 ani dar și pentru o reacție socială adecvata în diminuarea savarsirii, iar  inculpatul trebuia să realizeze că, rulând pe timp de noapte , pe contrasens si sub influenta alcoolului pe un drum intens circulat , la ieșirea din localitate exista posibilitatea de producere  de evenimente rutiere.

Nici caracterizările elogioase atașate la dosar și făcute se pare, inclusiv de primarul localității de domiciliu,  nu i-au folosit la nimic fapt evidențiat de instanță: ” În ciuda caracterizărilor elogioase, modalitatea în care  a acționat denotă o lipsa de maturitate și de preocupare pentru eventualele consecințe”.

Sentință cu bătaie lungă

Judecătorii Curții de Apel Cluj au  scris  și în motivare că o pedeapsă mai ușoară în acest caz ar fi putut induce ideea că instanțele tolerează infracțiunile care periclitează viața, dar și aceea a  nerespectării legii cu complicitatea autorităților: ” O pedeapsă mai blândă din partea autorităților statului ar fi de natura să perpetueze impresia că organele judiciare uzează de toleranță la infracțiunile care periclitează viața precum și ideea nerespectării legii cu complicitatea autorităților, cu consecințe nefavorabile asupra existenței efective a statului de drept.” .

Citiți și : Judecătorii Curții de Apel i-au dublat pedeapsa lui Gabriel Rus, tânărul care a accidentat mortal un taximetrist

Share.

About Author

Lasă un comentariu