Treizeci de ani de la Revoluție vor fi marcați la Bistrița prin ceremonii publice succesive programate în 21 și 22 Decembrie 2019 dar și printr-un marș organizat de data aceasta de Asociația Bistrița-Civică pe traseul parcurs de manifestanții în Bistrița acum trei decenii.
Partea organizată de oficialități, respectiv de Instituția prefectului, Brigada 81 Mecanizată, respectiv Asociația 22 Decembrie Bistrița începe sâmbătă la ora la 10,00 la Monumentul Comemorării Victimelor Comunismului,amplasat în fața blocului Lamă. Aici urmează depuneri de coroane, alocuțiunile oficialităților, oficierea serviciului religios și defilarea Gărzii de Onoare. De la ora 12,00 ceremoniile se vor muta la Brăteni, la mormântul eroului martir al Revoluției, Ioan Sabău. An de an oficialii îl comemorează pe tânărul de 31 de ani, student la seral, împușcat în cap în Piața Libertății din Cluj în 21 Decembrie 1989.
Duminică, 22 Decembrie
Ceremoniile de duminică sunt programate la ora 13,00 în Cimitirul Municipal Bistrița, acolo este îngropat un alt tânăr bistrițean, Cristian Remus Bucur, student la Academia de Tehnică Militară ucis în timpul Revoluției, la București, în fața Ministerului Apărării Naționale. Ceremonia e pe același tipar ca și în 21 decembrie: include depuneri de coroane și jerbe de flori.
Ceremonia publică adică alocuțiuni, oficierea Serviciului Religios și defilarea Gărzii de Onoare va avea loc de la ora 14,00 în Piața Petru Rareș, acolo unde este programată și Dezvelirea Monumentului Revoluției și a unei plăci comemorative. Sala Mare de ședințe a Palatului Administrativ va găzdui o adunare comemorativă cu membrii Asociației 22 Decembrie Bistrița.
Sursa foto: propolitica
2 comentarii
Cei care au decis anul trecut ca TROIȚA din fata Prefecturii – simbolului Revoluției din 22 Decembrie 1989 la Bistrita , sa fie mutata in Cimitirul de pe strada Tarpiului, au facut o mare prostie. In primul rând, pe troiță apărea inscriptionat textul: „Ridicată în memoria martirilor Revoluției Române din Decembrie 1989”, ceea ce reprezinta un argument explicativ ca la Bistrita revolutia a avut loc pe esplanada din fata fostului sediu PCR din Piata Petru Rares si nu in Cimitirul Municipal.
Prin urmare tocmai TROIȚA era singurul monument din Piața Petru Rareș care are legatura cu istoria locului. Acolo s-au adunat in 22 decembrie 1989, peste 10.000 de bistriteni, sub balconul de unde cu 2 luni inainte Ceausescu vorbea la ultimul miting de la Bistrita. Pe de alta parte, afirmatia prefectului Frent cum că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță este o tâmpenie, dat fiind faptul ca prin definitie, troita este un monument din piatra sau lemn in forma de cruce inchinat divinitatii in semn de recunostinta pentru implinirea unui deziderat major. Troita reprezinta unitatea celor trei ipostaze ale divinitatii : Tatal, Fiul si Duhul Sfant, fiind asezata de regula in locuri legate de un eveniment sau la rascruce de drumuri. Prin urmare, troita nu este un monument funerar . Din contra, in caz concret, ea marcheaza locul unde a avut loc evenimentul Revolutiei Romane din 1989 la Bistrita, simbolizand in mod figurativ si o rascruce de drumuri, marcand momentul cand Romania a parasit „drumul comunismului” , inscriindu-se definitiv pe „drumul democratiei”. Daca s-ar pune problema schimbarii numelui pietei, ea ar trebui sa se numeasca Piata Revoluției. De aceea, TROIȚA trebuie să fie adusă înapoi, în Piața Petru Rareș. Nici un alt monument nu poate fi mai reprezentativ.
Mai degraba ar trebui mutate celelalte obiecte amplasate aiurea in Piata Petru Rares, si care nu au nici o legatura cu istoria locului, fiind amplasate acolo inghesuit si fara nici o logica, dând pietei un aspect de bazar oriental. Ar trebui inceput cu mutarea statuii lui Petru Rares acolo unde a fost ridicat initial bustul domnitorului moldovean.
Apoi trebuie mutat monumentul in forma de SULA din părculetul de langa PPREFECTURA fiindca , vorba aceea : ce are sula cu prefectura?
O solutie ratională pentru a marca în mod corespunzător împlinirea a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 , este schimbarea denumirii Pieței Petru Rareș având in vedere că această piată este este singurul loc din Bistrita ce are legatură cu evenimentul concret al Revolutiei Române din decembrie 1989. Această schimbare de denumire ar conferi cea mai bună personalizare a pietei care in prezent este plină de „obiecte de for public” ce nu au nici o legătură cu istoria locului.
De aceea, Asociația Bistrița Civică ar putea sustine in continuare initiativa consilierilor Partidului Ecologist Român (PER) care au formulat și depus un proiect de Hotărâre in sedinta Consiliului Local din 12 decembrie 2019, prin care cereau ca Piata Petru Rares sa fie redenumită Piata Libertătii . Acest proiect nici măcar nu a fost trecută pe ordinea de zi de către majoritatea PSD-istă. Totusi, daca s-ar pune problema schimbarii numelui pietei Petru Rares din Bistrita, aceasta ar trebui sa se numeasca „Piata Revolutiei” sau „Piata 22 Decembrie”, având in vedere că orasul Bistrita mai are o stradă cu numele „Libertătii”.