Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Unde i-a prins Revoluția din 1989 pe cei care conduc acum județul Bistrița-Năsăud

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Majoritatea liderilor politici din Bistrița-Năsăud, care conduc acum administrația județeană sau municipală  aveau în decembrie 1989 între 19 și 35 de ani și povestesc că nici nu le-a trecut prin cap în acele momente de cumpănă că deceniile care vor veni o să-i aducă în asemenea poziții de autoritate publică, unele chiar în clădirea în care s-a sfârșit cu comunismul în județ.

Bistrița Express i-a întrebat pe conducătorii administrației și municipiului prezenți la comemorarea celor 30 de ani de la căderea comunismului unde erau în 22 Decembrie 1989, atunci când manifestanții bistrițeni au luat cu asalt județeana de partid, cum îi spunea actualului Palat Administrativ.

Atât președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan cât și noul prefect Stelian Dolha, erau foarte tineri în 1989, abia ieșiți unul din Armată, celălalt de pe băncile școlii. Amândoi au ajuns în zona Palatului Administrativ în 22 Decembrie, chiar dacă nu în calitate de participanți în zona fierbinte a acțiunii.

Radu Moldovan spune că se afla în incinta Hotelului Coroana de Aur la mama sa, care era angajată acolo și cu care avea ceva probleme de rezolvat. La vremea aceea își terminase stagiul militar și se angajase deja. Povestește că a văzut în mare parte de la o fereastră tot ce s-a întâmplat. :  ”Am trăit ca fiecare emoția acelor zile. Cu toți ne doream să dăm jos Comunismul, să avem libertate, libertate  de exprimare, libertate de circulație. Nu m-am gândit niciodată, și astăzi uitându-mă în timp ce vorbea Ovidiu (n.n.FRENȚ) la această clădire,  că vreodată că voi ajunge să ocup unul dintre scaunele de aici… Și tot ce suntem astăzi, și tot ceea ce avem astăzi li se datorează acestor oameni, care-au avut curajul de a-și asuma acest risc: de a declanșa și de  a participa la aceste evenimente”. Radu Moldovan își amintește că în zilele care au urmat a încercat să se facă util și a patrulat cu gărzile patriotice prin oraș: ” Îmi aduc aminte ca erau garzile patriotice aici si pentru ca eu terminasem deja armata am patrulat în câteva seri pe străzile Bistriței împreună cu armata și cu cei de la miliție”. Întrebat dacă nu s-a temut ca se va trage așa cum s-a întâmplat în multe alte orașe, Moldovan a răspuns: ” a existat tot timpul acest risc. sunt de felicitat cei de la armată de atunci pentru că orice greșeală putea să ducă la tragedii”.

Prefectul Stelian Dolha avea 19 ani la Revoluție, abia terminase liceul de câteva luni  și muncea deja ca electromecanic într-o fabrică din Beclean. Își amintește că în 22 decembrie 1989 când s-a aflat de Revoluție, el și colegii lui  au încetat munca și apoi prinși de elanul momentului alături de câțiva prieteni s-a urcat într-o mașină și au plecat la Bistrița pentru a se alătura celor care au ieșit în stradă.

Primarul Ovidiu Crețu.  care avea peste peste 30 de ani la vremea Revoluției era inginer în IUT (actualul Comelf). Când l-am întrebat unde era în 22 Decembrie ne-a arătat un pom din Piața Petru Rareș : ”Acolo unde e pomul, acolo eram atunci.  Aveam treizeci și  ceva de ani. Am fost de serviciu în noaptea respectivă la fabrica și în ziua de 22 eram liber. Am ieșit în oraș ca să rezolv niște treburi administrative și am dat peste un coleg, un om conștiincios care trebuia sa fie în fabrică la ora aceea.  M-am mirat ca-l vad pe străzi și l-am intrebat ce face în oraș. Și mi-a răspuns: ” cum nu știi că-i Revoluție?” . Primarul Bistriței își amintește și că  se auzea de jos, din zona Kaufland zgomotul unei coloane., căreia i s-a alăturat: ”Mi-am lăsat mașina unde era și am pornit cu coloana către centru Am defilat pe drum si am ajuns aici în Piață” . Își mai amintește și că cel mai bun discurs dintre cei aflați atunci în Palatul Administrativ îl avusese Ioan Blaga.

Sorin Hangan, consilierul local și președintele PNL Bistrița a ajuns de-a dreptul în clădirea PCR-ului , după ce manifestanții au forțat intrarea,  unde a rămas vreme îndelungată. La Revoluție avea 21-22 de ani ” atunci terminasem armata” , își amintește șeful PNL Bitrița. Mergea către  gară atunci când a întâlnit coloana de manifestanți. Povestește că li s-a alăturat și așa a ajuns în piață, iar de aici a intrat până în clădirea județenei de partid, unde a rămas până noaptea. Spune că nu și-a cerut niciodată certificat de revoluționar.

Viceprimarul Bistriței Cristian Niculae avea 19 ani la Revoluție, fiind proaspăt absolvent de liceu promoția 1989. Revoluția l-a prins în Cluj, unde-și făcea stagiu militar, termen redus, după ce intrase la facultate: ”Revolutia m-a prins in Cluj, la o unitate militară”. Povestește că a trăit momente foarte emoționante atunci: ” Priveam  cu emotie, nu cu teamă, eram emoționat de ceea ce vedeam, eram foarte convins că ceea ce  se întâmplă, e bine.” a mai relatat Cristian Nicolae.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu