Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ce urări de Plugușor i-a făcut un consilier liberal primarului Crețu după ce a ascultat discursul edilului la intrarea în 2020

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce a ascultat  urările din noaptea de Anul Nou ale primarului Ovidiu Crețu, consilierul liberal Ioan Peteleu i-a dedicat un Plugușor acestuia, pornind de la spusele edilului Bistriței: ”Aho, aho, domn’ primar, ce multe urări ne-ați făcut și cu ce mult har! Un pic cam cifrate însă. Să încercăm să le descifrăm” anunță Peteleu.

Peteleu face haz de limbajul de lemn, plin de truisme din urarea edilului:“Anul pe care l-am încheiat să meargă cu cele bune …” Și noi care credeam că anul chiar s-a încheiat… Cum să mai meargă? Cu care “cele bune” domn’ primar? Cu cea mai slabă execuție bugetară pe dezvoltare din istoria Bistriței? Cum? Iarăși ați făcut economii? Nu știam domn’ primar că ați transformat primăria în pușculiță. Ne-ați data gata cu asta… Asta e chiar o inovație “fintech”...

Gânduri mai înalte …” Mai înalte decât ce domn’ primar? Decât stâlpul de la poarta dumneavoastră? Poftim? A fost o glumă? Am înțeles… Cu dumneavoastră la primărie chestia asta cu “gânduri înalte” e de domeniul fantasticului.

“Aspirații superioare …” Asta a fost cea mai tare! Străzile fără asfalt, iluminat și trotuare le-am putea încadra la aspirații superioare? Sau pârtia de schi fără zăpadă… Stați, m-am prins! De aici vine urarea. Pârtia a fost pentru dumneavoastră aspirația superioară… Hai că v-ați dat de gol, deși noi am intuit de mult că aveți fantezii de tot felul. Ah, da… ați vrut să filozofați. Da, cunoaștem aspectul. Problema e că nu v-a ieșit nici de data asta. Sunteți tot acolo sus pe cal… pardon, pe struț. Doar dumneavoastră, privindu-ne de sus”.

Peteleu îl ironizează și pentru una din frazele prin care le dă la întâlnire și la anul celor prezenți în prag de Anul Nou pe Pietonalul Bistriței și-l întreabă dacă nu cumva vrea să-i dea peste cap planurile de candidatură ale viceprimarului:” Cum vine asta? Mai vreți “să ne întâlnim tot așa cum sunteți acum pe pietonal …”? Asta a fost cu voie sau fără voie? Oricum ar fi fost, cred că Niculae, învățăcelul dumneavoastră, a făcut o criză “de bilă”. L-ați debusolat complet. Săracul de el! I-ați tăiat tot elanul. Dar nu-l mai fierbeți atât că scade în greutate. Spuneți-i clar omului că mai vreți un mandat în fruntea Bistriței, să-și poată căuta de lucru din timp și să nu-și mai bage toți banii personali în cartoline și panouri publicitare. Scăpați-l de presimțiri.”

Da, a fost un an dificil pentru că a trebuit să mai suportăm PSD-ul… condus de prietenul dumneavoastră Dragnea și apoi de Veorica

iar ironiile la adresa zicerilor primarului din noaptea de Anul Nou continuă: ”Zău domn’ primar? “Am învățat să petrecem, să socializăm, să fim împreună …” Cu cine ați socializat, ați petrecut și ați fost împreună? Cu bistrițenii? Nu știam… Nu v-am văzut… Iarăși v-ați scăpat… Eu cred că vorbiți de echipa dumneavoastră de „colaboratori”… Cum ce colaboratori? Nu vă gândiți la trecutul mai îndepărtat… Eu mă gândeam la cei cu care mergeți în delegații sau la cabana din Dealul Dumitrei.

“2019 a fost un an dificil, dar frumos și a fost anul nostru… ” Ehe… Da. Aici e singurul loc în care ați fost cu picioarele pe pământ deși erați pe scenă. Sper că nu ați fost fals și când ați spus asta. Da, e adevărat! A fost un an dificil pentru că a trebuit să mai suportăm PSD-ul… Numai puțin, nu vă enervați… PSD-ul condus de prietenul dumneavoastră Dragnea și după aceea PSD-ul condus de Veorica… Da, da… Aia de la Videle. Doamne ce-am mai tras! Frumusețea e că am scăpat de ei, de amândoi, nu? Da, așa e… Mă bucur că-mi dați dreptate deși nu știu ce ați vrut să spuneți cu “anul nostru”… Erați în opoziție cu PSD-ul dar nu aveați curajul să spuneți asta? Hm! Dați de bănuit.

Auziți domn’ primar? Că tot suntem în prag de An Nou, vă fac și eu o urare: La mulți ani! Și apropo, stingeți becul pe care vi l-ați pus la poartă! Vă afectează raza discursul!

Oh, nu… Sunteți glumeț… Nu. Nu-i vorba de raza pătrată a Veoricăi. E vorba de raza becului de la poarta casei. Becul ăla cu stâlp de vi l-ați pus acum câteva luni pe “schema” de … reparații investiționale. Ei hai, nu vă faceți că nu știți, doar dumneavoastră ați inventat schema asta. Apropo, cu schema ați putea lua premiul Nobel pentru economie. Ce spuneți? V-ar plăcea, nu? Daa… Sigur că da! Eram convins că vă plac premiile. Ați luat cu ceva timp în urmă și premiul de “Primarul anului în România”… Ah, nu… Lăsați… Nu vreau explicații. Toată lumea știe cum l-ați luat. Cum? Nu știți dacă l-ați lua pe ăsta mare? L-ați lua cu siguranță. Ăia de-l dau ar aprecia că pe lângă “schemă” ați perfecționat și “mecanismul”, că doar sunteți inginer, nu? Vă pricepeți bine la mecanisme.

Cum care mecanism? Ăla de a făcut ca pe strada dumneavoastră, pe lângă asfalt să apară și stâlpul cu bec. Hai că nu vorbim acum de bielă-manivelă… Ați evoluat și dumneavoastră, ce naiba. Ați trecut la chestii mai elevate… Inginerii financiare… Sunt mult mai fine decât alea mecanice și nici nu vă umpleți de rugină, vaselină, ulei… Fără investiții! E mai simplu fără… Merge totul mai repede și toată lumea e mulțumită. Inclusiv dumneavoastră. Funcționează bine, nu?

Eh, daa… Sigur… Scuze! Am uitat că sunteți primar de aproape 12 ani. Era normal să vă trageți de toate la casă că doar sunteți primul om din sat… pardon, din Bistrița europeană”

Consilierul Liberal nu încheie fără o tușă finală de ironie:  ”Domn’ primar, mulțumim pentru urările din noaptea de Anul Nou… Au fost tari de tot! Sperăm totuși că au fost ultimele”.

Foto: realitatea.net

 

Share.

About Author

Un comentariu

 1. Colindă bistrițeană în

  Vine Moșul cu căruțul,
  Pe care îl trage struțul
  Și, din lipsă de zăpadă,
  Face-o nouă escapadă,
  Ia omăt cu împrumutul,
  Pe pârtii s-astupe lutul,
  Sapă și stârpește spinii,
  Plantează în vetre pinii,
  Taie lemne prin parcele,
  La români le dă surcele,
  Pe molizi, tei și verande,
  Pune sute de ghirlande,
  La veverițe-n culcușuri,
  Le plasează vârticușuri,
  Moșul târgului de mere,
  Cu nămeți și cu himere,
  Moșul târgului de struți,
  Cu nămeți dați dispăruți.
  Moșul Târgului Byzantz,
  Cu nămeți luați din șanț.
  ………………………………..
  Nu-i zăpadă în Finlanda,
  Zic renii cu propaganda.

Lasă un comentariu