O lege promulgată de președintele Iohannis la sfârșitul anului, apărută în 2 ianuarie 2020 în Monitorul Oficial interzice spitalelor să mai pretindă bani pentru spitalizarea victimelor accidentelor cu autor necunoscut.
Legea în cauză, nr 256/2019 are un singur articol care modifică Legea sănătății, 95/2006, precizând că decontarea cheltuielilor cu spitalizarea victimelor accidentelor pentru care nu a fost identificat autorul se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. În expunerea de motive inițiatorii precizează că în practică au existat multe cazuri în care aceste victime ar fi fost intimidate de departamentele juridice al spitalelor și că au ajuns să plătească cheltuielile în locul autorilor.
Nu precizeaza legea, dar o face CCR
Legea inițiată încă din 2018 nu-i scutește însă pe cei care sunt răniți în urma unor accidente auto sau nu pentru care ei înșiși sunt vinovați, dimpotrivă precizează că aceștia trebuie să plătească spitalizarea, așa cum de altfel prevede și legea cadru, din 2006. LEGEA 256/2019
Curios este însă că ceea ce nu prevede legea nouă, intrată în vigoare în 2 ianuarie 2020 a stabilit totuși luna trecută Curtea Constituțională a României. O decizie luată la începutul lunii decembrie 2019 după ce CCR a judecat o excepție de neconstituționalitate ridicată într-un caz aflat pe rol într-o instanță din România și elimină din legea cadru, dar a celei din 2006 prevederea ” daune sănătății propriei persoane”: Legea din 2006 prevede că persoanele “care prin faptele lor aduc daune sănătății altei persoane, precum și daune sănătății propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii și au obligația să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată”.
Nu e încă foarte clar însă dacă prevederea a fost publicată în Monitorul Oficial, moment în care devine obligatorie.