Reducerea supraccizei la carburant s-a transferat integral în prețul de la pompă la toți comercianții monitorizați de Consiliul Concurenței, potrivit unei analize făcute prin Monitorul Prețurilor, o platformă creată de instituție, chiar dacă nu la toate stațiile modificarea a intrat în vigoare imediat.
Potrivit analizei respective, dată publicității joi reducerea accizelor cu 32 bani/litru (inclusiv TVA), aplicată de la 1 ianuarie 2020, atât pentru benzină, cât şi pentru motorină, s-a transmis integral în preţul carburanţilor la pompă.
Consiliul Concurenței a constatat că toate cele şase mari companii distribuitoare de carburanţi la nivel naţional au redus preţurile cu cel puţin 32 de bani/litru, ”chiar dacă unele dintre ele au modificat preţurile în două etape şi/sau cu o uşoară întârziere, spun reprezentanţii autorităţii de concurenţă”.
Cu două excepții, Socar și Rețeaua Gazprom consiliul Concurenței susține că OMV, Petrom, Rompetrol şi Lukoil au scăzut preţurile la pompă cu întreaga valoare a reducerii accizei încă din prima zi a anului, atât pentru benzină, cât şi pentru motorină. MOL a aplicat, la 1 ianuarie, reduceri chiar și mai mari decât cuantumul accizei accizelor: ”pentru benzină, doar 36% din staţii au scăzut preţurile cu 32 bani/litru, restul aplicând reduceri între 34-42 bani/litru, în timp ce pentru motorină numai 43% din staţii au scăzut preţurile cu 32 bani, restul aplicând reduceri între 34-40 bani/litru”, mai spun ei” susține raportul făcut după Monitorul Prețurilor.
Excepțiile de la scăderea odată cu acciza au fost reţeaua Gazprom, preţurile carburanţilor au fost diminuate în două etape: -22 bani/litru pe 31 decembrie şi -10 bani/litru pe 1 ianuarie 2020, în timp ce SOCAR a transferat integral scăderea accizei în preţuri, însă doar din 3 ianuarie.
În 7 ianuarie prețul a crescut la toată lumea cu 4 bani/l
Consiliul Concurenței a scris și că prețul s-a modificat o dată de la începutul anului, în 7 ianuarie când majoritatea companiilor au crescut preţurile la pompă pentru toate produsele cu 4 bani/litru, iar creșterea e pusă pe seama creşterii cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere .
Monitorul Prețurilor este o platformă lansată de Consiliul Concurenței în iulie anul acesta, care monitorizează prețul mai multor produse, între care și carburan