Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ludovic Orban a anunțat că Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Premierul Ludovic Orban a anunțat astăzi înaintea ședinței Executivului că Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi.

„E vital ca primarii să fie aleși de jumătate plus unu din cetățeni, pentru a avea legitimitate”, a declarat Orban care a precizat că a luat decizia asumării răspunderii pentru că nu mai există nicio șansă ca vreunul dintre proiectele de lege din Parlament să treacă de vot. Orban  a reamintit că și el s-a numărat ca parlamentar printre inițiatorii unui astfel de proiect: „După cum bine știți PNL susține alegerea primarilor cu 50%+1 din voturi. În urmă cu câțiva ani de zile am inițiat un proiect de lege de îmbunătățire a modalității de alegere a primarilor. Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar la o defunctă comisie de cod electoral pentru a împiedica introducerea în plen și adoptarea în Camera Deputaților. Ca atare, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului”, a declarat Orban.

O asemenea decizie de modificare a legislației electorale era așteptată astăzi însă nu era clar dacă Ludovic Orban va anunța ordonanță de urgență sau asumare de răspundere.

Care este procedura angajării răspunderii Guvernului  După anunțarea deciziei Executivul îşi angajează răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună. Procedura angajării răspunderii implică două consecinţe: ori depunerea de către Parlament a unei moţiuni de cenzură ori  nedepunerea de către parlament a unei moţiuni, ceea ce înseamnă adoptarea proiectului pe care s-a făcut asumarea.

O eventuală moţiune de cenzură trebuie depusă  în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege. Dacă această moţiune este votată, atunci guvernul se consideră demis. În situaţia în care guvernul nu a fost demis prin moţiunea de cenzură depusă, proiectul de lege sau programul pe care şi-a asumat guvernul răspunderea se consideră adoptat (art. 114).

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu