Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Șefii din agricultura județului au aflat de la consilierul ministrului Agriculturii ce-i așteaptă: desființarea direcțiilor agricole

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Direcțiile județene pentru Agricultură dar și alte instituții bugetare de profil, printre care Consultanța agricolă ar urma să fie desființate în următorii ani, iar locul lor ar trebui să fie luat de camere agricole, conduse însă de reprezentanți ai fermierilor. Cel puțin aceasta este viziunea ministrului Agriculturii, Adrian Oros, care repetă în toate întâlnirile pe care le are în țară că nicăieri în Europa nu există direcții pentru Agricultură, ci doar Camere Agricole.

Un consilier al ministrului, clujeanul Dorel Secară le-a vorbit astăzi reprezentanților fermierilor din Bistrița-Năsăud, într-o reuniune organizată la Instituția Prefectului, unde au fost prezenți și majoritatea directorilor din instituțiile agricole, inclusiv despre aceste planuri. Secară, el însuși fermier cu state vechi le-a spus celor prezenți că tot specialiștii din structurile guvernamentale vor fi cei care vor lucra în aceste Camere Agricole județene, conduse însă de fermieri.

La ce-or fi bune direcțiile agricole?

Secară a povestit și un episod colorat menit să arate ce  părere are despre rolul Direcțiilor Agricole:” Acum nu trebuie să se supere pe mine cei care lucrează la stat. Și vă fac o mărturisire.:  deși lucrez de 30 de ani în agricultura județului Cluj, sunt printre cei mai vechi fermieri de acolo, mie mi-a fost foarte greu ca eu ca fermier sa găsesc Direcția agricolă. ..Mi-a spus dl. ministru să merg la Direcția Agricolă din Cluj… le-am spus și celor de acolo, pentru că am fost coleg la facultate cu mulți dintre ei: măi fraților , sunt două probleme aici: ori sunt eu un ignorant și nu știu eu unde e instituția asta, ori nu am avut nevoie de instituția asta, niciodată. Așa le-am spus, unii s-au mai supărat pe mine” a relatat la Bistrița consilierul Ministrului Agriculturii.

Cinci ani pentru transferul de la Direcții la Camere Agricole

Despre Camerele Agricole, un proiect pe care ministerul se tot chinuie să înființeze de peste 10 ani, fostul fermier, în prezent consilier al ministrului a spus: ”e  o formă care ființează în toată Europa, peste tot există aceste Camere Agricole. Direcții Agricole nu există în Europa. Asta nu înseamnă că cei care lucrează astăzi  la stat, e vorba de toate formele și agențiile, nu pot lucra pe viitor în camerele agricole. În aceste camere agricole tot oameni lucrează, deci  tot specialiști agricoli.” .

Despre modul în care noua conducere a Ministerului Agriculturii vrea să înființeze Camerele Agricole, consilierul Secară a dat informații printre picături: pentru că în Parlament a fost înregistrat sub semnătura președintelui comisiei de Agricultură de la Camera Deputaților, deputatul PSD, Alexandru Stănescu un nou proiect de înființare a Camerelor Agricole, acesta spune că cel mai probabil ministerul va interveni asupra normelor de aplicare. Secară a lăsat să se înțeleagă că în esență proiectul seamănă cu un altul pe care a lucrat cu ani în urmă: ” eu am participat acum 10 ani la scrierea proiectului Camerelor Agricole și am văzut că PSD-ul a introdus acuma un alt proiect și-nu știu pe acest joc politic ce vor.  Însă vom regla atunci când facem normele de aplicare… Camerele Agricole  vor fi conduse de un președinte la vârf, un fermier din județ și un comitet, unde vor fi reprezentanți toți fermierii,  colegiul medicii veterinari , iar la Camere  vor lucra specialiști. horticultori, ingineri, zootehniști. Că  ăștia vor prelua toate sarcinile acestor oameni din direcții.. Eu cred ca se va putea face treaba cu aceste camere agricole care sa preia acești specialiști” a mai spus consilierul ministrului” a mai spus Secară. La întâlnirea organizată la Instituția Prefectului au participat pe lângă prefectul Stelian Dolha reprezentanți ai asociațiilor de producători, fermieri, reprezentanți ai Gal-urilor, dar și directorul Direcției Agricole BN, Nuțu Tabără, directorul APIA Ioan Scurtu și alti directori ai deconcentratelor cu profil agricol.

Pe de altă parte ministrul Adrian Oros a declarat recent într-o emisiune la AgroTv ca acest proces de transfer către Camerele Agricole se va face treptat: ”În 5 ani, statul să se retragă total și să rămână doar Camere Agricole private. În prima fază statul trebuie să se implice neapărat, după care încet-încet să se retragă în mod regresiv. Eu am tot ieșit cu această idee în primele zile de mandat, iar cei din Comisia de Agricultură au și scos legea de la sertar, ceea ce mă bucură. Legea este veche, nu este nouă, a fost gândită în 2008. (…) Părerea mea este că aceste camere nu trebuie să fie politizate, pentru că altfel nu o să obținem ceea ce dorim. Trebuie lăsați agricultorii, indiferent de culoarea politică, să-și rezolve ei problemele.

Share.

About Author

Lasă un comentariu