Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Inspectorii sanitar-veterinari din Bistrița-Năsăud n-au găsit nici măcar o aripă din carnea notificată pentru retragere

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Agenția Națională Sanitar Veterinară (ANSVSA) a anunțat luni printr-un comunicat de presă care sunt  județele în care a ajuns carnea din depozitele en-gros din Bihor, provenind de la ferme din Ungaria aflate în zona de restricție,  ca urmare a depistării virusului H5N8 de gripă aviară.

Potrivit ANSVSA ar fi vorba de peste 17000 de kilograme de carne de curcan distribuită în 26 de județe, printre care și Bistrița-Năsăud  de la trei depozite din Bihor, achizitionată în perioada 4-11 ianuarie  pentru care UE a transmis ulterior notificare de retragere.

Carnea e expirată începând cu 20 ianuarie

Cea mai mare parte a cărnii de curcan este ieșită din termenul de valabilitate susține ANSVSA, care a constatat totuși  că 3360 de kilograme mai sunt în termen de valabilitate și s-ar mai afla potențial la vânzare. Potrivit ANSVSA reprezentanții Direcțiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) județene din cele 26 de județe, au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse din carne de curcan care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării, însă au reușit să găsească 10% din cantitate: Cantitatea de carne reținută oficial și dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg” informează comunicatul .

În Bistrița-Năsăud inspectorii sanitar-veterinari n-au găsit carnea din lotul cu probleme

Contactat de Bistrița Express Inspectorul șef DSVSA Bistrița-Năsăud, Romulus Bița spune că în urma controalelor făcute la depozite și supermarket-urile de județ nu s-a găsit carne din lotul de la Bihor, provenit din Ungaria. ” Nu s-a găsit nicio urmă din carnea respectivă. Noi am demarat controale imediat după stabilirea planului de măsuri al Comitetului Județean pentru Combaterea Bolilor, unele controale le-am făcut împreună cu poliția, acestea continuă și zilele următoare , însă nu am descoperit nici carne de curcan din Ungaria și nici ouă de la ferma dim Maramureș, unde s-a semnalat gripa aviară” a mai spus Bița.

Pe de altă parte directorul general din ANSVSA bistrițeanul Ioan Bogolin a explicat că ar fi vorba de cantități  mici de carne de curcan depistată în cele 26 de județe și că dacă nu s-a găsit în județul BN este posibil să fi ajuns deja în consum înainte de notificarea de la Uniunea Europeană sau sa fi fost retrasa după ce a iesit din termenul de garanție . ” Virusul H5N8 nu produce însă  îmbolnaviri la om” a dat asigurări doctorul Bogolin.

Share.

About Author

Lasă un comentariu