Președinta comisiei pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților, Cristina Iurișniți spune că ceea ce s-a întâmplat în comuna Ditrău este rezultatul, deloc surprinzători al unui cumul de factori, care includ precaritatea educației și a celei în spiritul toleranței, cumulat cu lipsa unui răspuns ferm din partea autorităților la comunitățile afectate de discriminare.
”Din păcate, situația de la Ditrău nu este una surprinzătoare într-o Românie încă puternic afectată de discriminare; astfel de cazuri se vor repeta cu siguranță dacă nu conștientizăm nici acum că este nevoie de un răspuns ferm și de măsuri concrete din partea statului român” scrie într-un comunicat de presă deputatul USR..
Parlamentarul bistrițean vorbește despre locul codaș în statistici al României la capitolul toleranței față de grupuri vulnerabile dar și că politicienii contribuie din plin prin declarații și comportament la această atitudine: ”În calitate de preşedintă a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, este de datoria mea să subliniez că în continuare România este codaşă la acest capitol în rândul statelor membre UE, iar cei din grupurile vulnerabile (femei, copii, persoane în vârstă, minorități etnice, religioase, sexuale etc.) sunt afectați zilnic de discriminare, sub toate formele sale. Cu atât mai grav, unii politicieni amplifică și promovează atitudini și comportamente discriminatoare prin declarații și fapte iresponsabile, iar adesea autoritățile nu își fac treaba pentru a pedepsi exemplar, conform legislației astfel de derapaje.
Iar reacția cetățenilor unor comunități întregi este direct legată de modul în care aceste comunități sunt ignorate în cea mai mare parte a timpului, cu excepția perioadelor electorale. ”Salut reacția promptă a instituțiilor de resort – CNCD, Avocatul Poporului, ITM – în acest caz, însă nu este suficient; este urgentă nevoie de măsuri de prevenire, pentru că aceste comunități în care discriminarea este regula nu sunt deloc izolate în România. Ignorați de autorități cu excepția anilor electorali, cetățenii sunt prizonierii unor comportamente discriminatoare cu potențial profund distructiv, care pot genera chiar conflicte cu violență. Este un efect cumulat al nesiguranței, sărăciei și ignoranței, iar cei care au deținut puterea în ultimii 30 de ani sunt direct vinovați de această situație.
De aceea, insist asupra necesității unor politici educaţionale antidiscriminare care să promoveze constant şi eficient egalitatea de şanse încă de pe băncile şcolii. În calitate de profesoară nu voi înceta să susţin revizuirea urgentă a manualelor şcolare şi eliminarea stereotipurilor de gen și etnice, precum și îmbunătăţirea infrastructurii şcolare şi reducerea diferenţelor sociale în accesarea educaţiei. Doar aceste măsuri, dublate de investiții în infrastructură și politici publice concret îndreptate către prevenirea și combaterea discriminării vor asigura funcţionarea societăţii româneşti într-un viitor cu provocări din ce în ce mai variate. Să nu uităm că bunăstarea nu poate fi garantată în lipsa egalității de șanse și a justiției sociale” mai spune deputatul.