Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Cristina Iurișniți: ”Profesorii nu pot fi jandarmi. Cerem atacarea legii lui Șerban Nicolae la CCR”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul Cristina Iurișniți susține că legea care transformă cadrele didactice în funcționari publici, cu intenția de a pedepsi ca ultraj eventuala lor agresare este o inițiativă legislativă cel puțin inoportună, care nu face altceva decât să transforme directorii de școli în jandarmi.

Parlamentarul care este și profesoară a declarat astăzi într-o conferință de presă că va cere ca legea inițiată de Serban Nicolae,  care a ieșit în această formă din Senat să fie atacată la CCR de Avocatul Poporului sau de Președinția României : ”Recent a ieșit de la Senat o lege marca Șerban Nicolae prin care cadrele didactice sunt asimilate statutului funcționarului public și am adresat deja și Avocatului Poporului și Președinției o solicitare , o petiție prin care am cerut ca aceste două instituții să se adreseze Curții Constituționale și să ceară declararea acestei legi drept neconstituționale. Evident că și USR va lua poziție și va cere acest lucru.” a mai spus Cristina Iurișniți .

Argumentele profesoarei-deputat sunt că pentru violență există alte soluții și nu transformarea profesorilor în polițiști:  ”Nu e în regulă să cerem schimbarea acestui statut peste noapte, sunt probleme în societate. Violenta pe care o resimtim in cadrul instituțiilor de învățământ vine din mai multe cauze: nivel de educație, nivel de trai, educație pentru a gestiona conflictele, etc. Prin urmare am luat poziție și nu dorim ca profesorii să devină niște polițiști Cerem declararea acestei legi neconstituționale. .Am luat poziție și nu dorim ca profesorii sa fie niste jandarmi, directorul de scoală să cheame procurorul să vină rapid în școală iar copilul să încerce să dovedească dacă au avut ei dreptate sau nu într-un anumit context. Lucrurile acestea se rezolvă cu tact pedagogic, cu toate strategiile didactice aferente, nu cred ca e cazul să dăm acuma gir unei asemenea propuneri ” este părerea Cristinei Iurișniți.

Lege controversată

Proiectul inițiat de Șerban Nicolae în urmă cu 4 ani a trecut de Camera Deputaților prin adoptarea tacită, adică fără vot, tocmai pentru că trecuseră termenele legale  și a fost votată luni în Senat de parlamentarii PSD-Pro România, ALDE și UDMR . Legea privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legatură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu”  este puternic contestată de părinți și elevi, ale căror asociații au și trimis memorii Președintelui Iohannis pentru că, în opinia acestora, statutul de autoritate publică oferă profesorilor un avantaj în situațiile de conflict dintre elevi și profesori: „avantaj care, deși în aparență pare a fi un lucru pozitiv, va avea efecte grave în sistem,  constituind o pârghie pe care, elevii, în momentul de față nu o au, deși cazurile în care elevii sunt victime ale abuzurilor în mediul școlar sunt mai numeroase”, potrivit unei scrisori trimisă de o asociație a elevilor  președintelui Klaus Iohannis încă din octombrie 2019.

Share.

About Author

Lasă un comentariu