Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Marți e dezbaterea publică pe bugetul Bistriței, cel gestionat de două administrații. Ce mesaj a lansat un cunoscut activist civic

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dezbaterea publică pe bugetul Bistriței pe anul în curs, buget creat de o administrație și care va fi gestionat din iunie încolo de o alta, este programat pentru marți 11 decembrie de  la ora 16,00 și aceasta după ce a mai fost amânat o dată.

Într-un apel intitulat ”AȘTEPTĂM UN MINIM RESPECT”, Marius Bălan un cunoscut activist civic și de mediu le cere consilierilor locali să fie prezenți măcar la dezbaterea pe buget, în condițiile în care deși aveau anumite obligați ca aleși locali, le-au ignorat în cea mai mare parte:

Din 2007 particip constant la absolut toate dezbaterile pe Bugetul orașului, dar și la alte dezbateri de interes local organizate de Primăria Bistrița. O fac în primul rând din respect pentru mine dar și pentru banii mei trimiși spre buna funcționare a administrației și pentru proiectele nu tocmai reușite din orașul meu.

Constat de cele mai multe ori că până una alta un lucru e sigur, salariile aleșilor arată bine însă interesul lor pentru noi toți mai are de așteptat. Pentru ca interesele și aspirațiile noastre să fie cunoscute, nu este suficient să votăm odată la patru ani un primar cu 12-16% și să ne culcăm pe-o ureche. Civismul și implicarea noastră este esențială în actul administrativ. Nimeni să nu creadă în zicerile Edilului Șef care are de fiecare dată pregătit un răspuns tăios și ne transmite cu diferite ocazii că el și echipa de consilieri au fost trimiși acolo de un vot majoritar și cetățenii i-au investit cu încredere, că știu bine ce fac și că ei ar deține adevărul absolut. Nimic mai fals!

Nu poate fi vorba nici de vot majoritar și nici de pricepere și de dragoste de Bistrița și de noi. În Primărie și în Consiliul Local totul este politic, se votează ca atare, totul se învârte în jurul unor interese grețoase, adică exact ca și în Parlament. De fapt Consiliul Local este un mic Parlament local cu apucături la indigo. Legea 215 a Administrației Locale, obligă consilierii să organizeze întâlniri, audieri, primiri a cetățenilor care ridică unele probleme privind administrarea orașului. De 13 ani de când sunt prezent la aceste dezbateri, nu am aflat să se fi întâmplat acest lucru. Nimeni nu a ascultat și nu a organizat vreo întâlnire cu cetățenii orașului, deși s-au depus de-a lungul anilor multe petiții pe diferite subiecte, urmate de susținerea a peste 11.000 semnături de la bistrițenii care nu au fost de acord cu unele proiecte gândite și votate de edili.

Tocmai de aceea, cer consilierilor locali să dea dovadă de un minim respect și să fie prezenți cu toții la dezbaterea publica pe Bugetul 2020 al orașului. Să-i asculte pe bistrițeni și să audă direct de la ei cum văd lucrurile referitor la priorități și cheltuirea banilor publici.” scrie într-o scrisoare deschisă Marius Bălan.

Bălan le cere consilierilor să nu mai voteze bugetul negociind partinic, ci negociind cu cetățenii: ”Nu așteptați doamnelor, domnilor consilieri ziua votării Bugetului făcută la comandă de partid sau a Edilului Șef din sprânceană. Nu negociați Bugetul cu formațiunile politice din peisajul politic local. Daca aveți ceva de schimbat, de negociat, apoi cu bistrițenii trebuie să o faceți, și după ce-i ascultați cu atenție să vă gândiți la altele.

A sosit timpul ca și în Consiliul Local și Primăria Bistrița să existe un minim efort de înțelegere și să aplicați odată DEMOCRAȚIA PARTICIPATIVĂ. Vă asigur că cetățenii care cu greutate își plătesc datoriile față de stat, știu cu mult mai bine decât dumneavoastră, cei care temporar vă aflați la masa rotundă , de ce au ei nevoie cu adevărat, știu și care sunt prioritățile pe care dumneavoastră nu le aveți în vedere de la un an la altul.” le-a mai transmis Marius Bălan.

Bugetul Bistriței pe 2020 va fi dezbătut în 11 februarie, de la ora 16,00, în sala mare a Consiliului local.

Foto. arhiva

Share.

About Author

2 comentarii

 1. Vine Crețu... în

  Vine Crețu, seamănă panică,
  Bărbierește lumea botanică,
  Taie panglici, retează burice
  Țaca-țac, parcă joacă popice.
  Sprinten ca cucu la sânziene,
  Spurcă și parcuri și arteziene,
  Prinde secera, saltă ciocanul,
  Alungă din cetate dușmanul,
  Pune pârtii pe dealul de tină,
  Duce ninsoarea peste colină,
  Trage cu tunu, bate-n covată:
  – Unde-s nămeții de altădată?
  Copil teribil cu farse ghidușe
  Plantează prin ringuri țepușe
  Și-n inima urbei, marele cort.
  Astfel, Bălane, veacul e mort,
  Iar dacă vede că tu nu judeci,
  Ovi suflă potcoave de pureci
  Și scoate podul acva-prostirii,
  Precum purcelul răspovestirii
  Crescut cu lapte, coji și tărâțe,
  Montează singur opt veverițe
  Aplaudat de… preaprefăcuții
  Care plimbă la Bistrița struții.

 2. Balan Marius- presedinte PV. Bistrita în

  Multumesc mult pt. fabuloasa poezie care trebuie inramata sa dainue in istoria acestui oras sa ne aminteasca de epoca OTC . Ca sa nu se mai repete una ca asta aceasta poezie trebuie sa stea la vedere si citita din can in cand !

Lasă un comentariu