Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un deputat bistrițean trage de mânecă MAI să scoată din sertar proiectul brățărilor electronice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din cadrul Camerei Deputaților, Cristina Iurișniți solicită Ministerului de Interne să  transmită de urgență  Parlamentul României  proiectului de lege pentru utilizarea brăţărilor electronice ,atât de necesare pentru supravegherea agresorilor.

Solicitarea a fost făcută după ce opinia publică a fost șocată de cazul de săptămâna trecută de la Chitila unde un bărbat, cu ordin de protecție pe numele său  a ajuns să-si ucidă fosta soție, ignorând complet ordinul care-i interzicea sa se apropie de soția sa la mai mult de 200 de metri.

Cristina Iurișniți  atrage atenția că proiectul de lege referitor la brățările electronice care ajută la monitorizarea persoanelor urmărite pentru agresiuni, proiectul nu e nici acum elaborat:  ”A durat peste doi ani să armonizăm legislația cu Convenția de la Istanbul, ratificată de România încă din 2016 și încă un an să avem un proiect privind brățările electronice – prevăzute, de altfel, în Legea nr. 174/2018 privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie ”Cu toate acestea, din 16 iulie 2019, când proiectul de lege a fost lansat spre dezbatere publică și până astăzi, în 10 februarie 2020, această inițiativă legislativă NU a fost transmisă Parlamentului, pentru a putea fi supusă votului în procedură de urgență. Câte femei au murit cu ordinul de protecție în mână, ucise de agresorii lor rămași nemonitorizați de către autoritățile statului, așa cum este legal?”, se întreabă Cristina Iurișniți.

”Guvernanţii uită că în România la fiecare 5 zile o femeie este ucisă în bătaie de actualul sau fostul partener; deşi introducerea recentă în legislaţie a ordinului de protecţie provizoriu ajută realmente la salvarea unor vieţi, dacă nu continuăm lanţul de măsuri necesare pentru supravegherea agresorilor şi împiedicarea lor să încalce restricţiile, numărul victimelor nu se va reduce semnificativ”, atrage atenția  Cristina Iurișniți, care a semnalat public la debutul lui 2020 că brățările electronice pentru agresori nu se regăsesc nici anul acesta în prioritățile bugetare.

Am depus în fiecare an amendamente la Legea bugetului de stat solicitând investiții în campanii de educare și informare privind violența domestică, precum și în infrastructura necesară victimelor violenței domestice. Din păcate, aceste amendamente au fost respinse atât în Comisii, cât și în plen”, precizează deputata USR, Cristina Iurișniți, menționând că-și va reînnoi solicitările cu fiecare ocazie.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu