Nu mai puțin de 50 de polițiști și mai mulți jandarmi au răscolit Bistrița în căutatea unui copil care a sunat la 112 pentru a cere ajutor.
Apelul a avut loc în după amiaza zilei de 15 februarie, după care telefonul s-a întrerupt, iar numărul n-a mai putut fi apelat. Potrivit polițiștilor la capătul telefonului era o voce de copil care a cerut ajutor , fără să ofere alte detalii.
De la apelul la 112 a început o cursă contra cronometru pentru găsirea apelantului, mai ales că susțin polițiștii ” exista posibilitatea ca cineva să aibă nevoie de ajutor”. Cu drama din Caracal în minte, polițiștii au deschis inclusiv un dosar penal privind infracțiunea de lipsire de libertate în mod ilegal și rezultatul a fost activarea tuturor resursele avute la dispoziție pentru soluționarea cazului. S-a constituit și echipă operativă, coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița.
Acțiunea polițiștilor ajutați de jandarmi, confirmată pe rețelele de socializare de bistrițeni care spuneau că au fost vizitați de forțele de ordine sau întrebați pe stradă daca au informații, s-a finalizat abia în 17 februarie, când polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din Bistrița-Năsăud și Sibiu au identificat ultima proprietară a telefonului de pe care s-a apelat la 112. E vorba de o femeie de 30 de ani, care locuiește, fără forme legale pe strada Ineu din Bistrița. ”Polițiștii au stabilit faptul că de la acea adresă, copiii femeii, în vârstă de 7 și 8 ani, în timp ce se aflau acasă, nesupravegheați, împreună cu un coleg în vârstă de 8 ani, au apelat în joacă numărul de urgență 112, iar în momentul în care au realizat gravitatea faptei, s-au speriat și au închis. Imediat după acest apel, bateria telefonului mobil s-a descărcat, iar telefonul respectiv nu a mai fost pus în funcțiune. Telefonul și cartela SIM de pe care a fost efectuat apelul au fost ridicate de polițiști.” precizează un comunicat de presă.
”Cercetările derulate au inclus verificări directe, în teren, dar și alte măsuri specifice și tehnice. Astfe al IPJ. l, au fost implicați în activități 50 de polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Poliției Municipiului Bistrița, Secției 1 Poliție Bistrița, ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale, ai Direcției Operațiuni Speciale, ai Biroului de Analiză a Informațiilor Bistrița-Năsăud, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Gelui Voievod”. mai precizează comunicatul.
După identificarea minorilor, polițiștii au stabilit că niciunul dintre aceștia nu s-a aflat niciun moment în stare de pericol și nu au fost victima vreunei infracțiuni. Pentru verificări de specialitate, a fost informată Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud.