Declarațiile președintelui Curții Constituționale, fostul fruntaș PSD, Valer Dorneanu că CCR a judecat astăzi plângerea privind nominalizarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban ținând cont de faptul că acesta a declarat că vrea ca noul Guvern să fie respins, au stârnit consternare în rândul profesori de drept constituțional și a analiști politici.
”Vă dați seama cât de ridicolă a ajuns Curtea Constituțională sub Dorneanu dacă judecă spețele cu ochii pe televizor?” se întreabă într-o postare Sebastian Lăzăroiu. Acesta l-a citat pe Dorneanu, care prezent într-o emisiune la Antena 3 a declarat că CCR nu i-au spus președintelui să nu-l nominalizeze pe Orban, ci să nominalizeze un candidat care e în stare să coaguleze o majoritate în jurul său:” Nu îi indicăm președintelui pe cine să propună. Noi am spus care este sensul constituțional. Ce face Parlamentul, după decizia noastră, e decizia lui”. Reacția lui Sebastian Lăzăroiu a fost pe măsura stupefacției pe care care declarația i-a stârnit-o: ”Ați înțeles, nu? Deci pensionarii speciali, care n-au altă treabă decât să citească Constituția, stau la televizor să vadă cine ce zice. A zis Orban că vrea să pice, a auzit Dorneanu la Radio Șanț. Dornene, treaba ta e să citești Constituția cu televizorul închis și cu Telegram pe mute, ca să nu te deranjeze mesajele de la Moscova. Voi vă dați seama cât de ridicolă a ajuns Curtea Constituțională sub Dorneanu dacă judecă spețele cu ochii pe televizor?”
Profesorul Valentin Naumescu, de la Universitatea Babeș Bolyai a declarat pentru Digi 24 că s-a ajuns ca CCR să aibă puteri pe care nu i le-a conferit Constituția și că orice încercare de a limita această supraputere este imposibil de făcut pentru că are nevoie, culmea, de acordul aceleiași Curți : ”CCR a rămasa așa ca un fel de templu al democrației românești și a crescut cu timpul la un alt nivel, decât cel pe care i l-au conferit cei care au scris Constituția . Acum nu se mai poate face nimic pentru situația în care s- a ajuns , nici măcar o revizuire a Constituției, pentru că CCR a da un aviz ar fi negativ, și asta pentru că CCR își apreciază singur ce prerogative ar putea ieși. Trebuie să ieșim din situația asta de blocaj, doar că eu nu văd sincer cum putem depăși”.
Ion.M. Ioniță spune că e inadmisibilă judecarea constituționalității unor acte politice, în funcție de declarații, și nu după textul Constituției, dar și că PNL s-a aruncat cu capul înainte în această experiență . ”Urmează să se publice această motivație care e de neințeles. Cred că e unic în lume să judeci constituționalitatea unor acte politice în baza unor declarații politice. E noaptea minții!. O Curte care nu poate fi cenzurată de nimeni. E deasupra Parlamentului. Deciziile CCR nu le poate ataca nimeni. Sunt mici Dumnezei. Iar cei de la PNL știau foarte bine cu ce curte au de-a face, e o infrângere pe toată linia, e un proces necontrolabil acesta cu alegerile anticipate și s-au aruncat cu capul înainte si au obtinut rezultatele pe care le avem, cu foarte multe necunoscute”
2 comentarii
După ce in cazul revocării Codrutei Kovesi aceeasi CCR a luat acum doi ani prerogativa președintelui de a cenzura decizia Ministrului Justiției în privința revocării șefilor de parchete, azi îl transformă pe președinte în notar.
De data asta, decizia controversată a CCR reprezintă incă o dovadă că este nevoie de o revizuire profundă a Constituției, care să inceapă chiar cu reforma CCR. Noua constitutie trebuie să ofere garanții că mafia politică nu mai poate numi ca membri ai CCR oameni de paie , unii manevrați de lideri cu interese dubioase sau chiar de puteri străine.
…………………………………………..
Care neam necurat, care zodie
Te-au fătat, blestemată jigodie?
Ciumă roșie ești sau pecingine?
Băga-te-am la mă-ta-n origine!
Te-ai lățit peste țară, plasmodie,
Pese-Dragnea de curve, jigodie.
Un județ, un partid plus o nație,
Am ajuns negrii tăi pe plantație.
……………………………………………
Ciumă roșie ești sau pecingine?
Băga-te-am la mă-ta-n origine!