Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ce caz special a adus-o de fapt pe ministrul Violeta Alexandru la Bistrița și Cluj. A relatat pe pagina de facebook

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vizita de marți a ministrului demis Violeta Alexandru în Bistrița-Năsăud și Cluj  nu a avut ca țintă principală Casele de Pensii și modul în care acestea interacționează cu publicul, așa cum s-a crezut inițial, ci un caz particular al unor copii, în a cărui rezolvare ministrul a dorit să se implice.

Violeta Alexandru a notat ulterior pe pagina sa de facebook de ce a ajuns marți, 25 februarie  în Bistrița-Năsăud și Cluj. Este vorba de un caz a doi frați ajunși copiii nimănui, mutați prin Cluj și Bistrița Năsăud de rude și de a cărui soartă în final nu s-a mai preocupat nimeni. Violeta Alexandru a vorbit inclusiv în conferinta de presă de la Bistrița despre lipsa de comunicare dintre diferitele autorități locale din cele două județe care nu s-au obosit să comunice între ele pe acest caz, și s-au spălat pe mâini așa cum au făcut-o și în alte cazuri   : ”Am parcurs astăzi, până la detaliu, traseul a doi frați minori provenind dintr-o familie destrămată și rămași nesupravegheați prin plecarea părinților/rudelor în străinătate. Copiii au fost mutați de către rude, în ultimii ani, în diferite comune din județele Cluj și Bistrița-Năsăud și chiar în străinătate, fără ca autoritățile să comunice între ele, până când, la un moment dat, de copii nu se mai știa nimic. Ajunseseră copiii nimănui. Putea să li se întâmple orice”. …Am luat astăzi toate informațiile în discuții detaliate cu fiecare instituție căreia îi găsesc o responsabilitate și, în final, după ore de condus între toate comunele și orașele, m-am asigurat, alături de Mădălina Turza, Președinta ANDPDCA, că acești copii sunt bine. Mai rămane să facem ca instituțiile să (se) facă bine! ” a scris ministrul Violeta Alexandru.

Lipsa de colaborare între instituții lasă copii fără ajutor

Ministrul a arătat către administrații locale, instituții de învățământ și nu în ultimul rând spre Direcțiile de Protecție a Drepturilor Copilului din cele două județe: ” Un întreg aparat public, de la DGASPC-uri, la Primării, școli sau grădinițe, funcție de vârsta copiilor, tinde să se rezume la un minimum necesar, fiecare strict în propria arie geografică de competență. Lipsa de colaborare între județe și dorința reală care lipsește instituțiilor publice de a se interesa de viața oamenilor, dincolo de statistici, lasă copiii fără ajutor….”

Despre cazul băieților, cel care a pus-o pe drumuri, Violeta Alexandru a scris doar că i l-a semnalat o voluntară din Cluj, pe care o cunoștea de mai mulți ani și că a fost suficient să pornească la drum: ”Andreea, un om obișnuit din Cluj Napoca, este cea care a urmărit de 2 ani cazul acestor băieți, de multe ori singura care s-a interesat. Mă cunoaște de 4 ani. S-a mirat puțin când i-am spus acum câteva zile, când îmi relata despre caz, că vin imediat aici în Cluj/Bistrița N., știindu-mă ocupată. Eu sunt eu, pentru mine aceste lucruri contează și nu am de gând să mă schimb, indiferent de funcție” .

Cum a comentat episodul cu paznicul de la Cluj

Ministrul demis a făcut referire inclusiv la episodul cu paznicul de la Direcția de Protecție a Copilului din Cluj, unde un paznic i-ar fi cerut să se legitimeze, episod intens comentat în presa clujeană: ”.Sunt unul dintre miniștrii cu privire la care apar constant fake news-uri, de multe ori, din păcate, cu aportul unor șefi de instituții publice având diverse interese. A mai apărut unul astăzi despre documentarea mea în teren care, de altfel, s-a făcut fără incidente. Știrile din unele instituții de presă nu au nicio legătură cu realitatea. Eu răspund la telefon pentru jurnaliștii care vor să verifice informații. În final, toate aceste lucruri mă ambiționează să fac și mai multă treabă. Pentru copiia fost comentariul ministrului muncii. 

În Bistrița-Năsăud ministrul, împreună cu președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Mădălina Turza a intrat și pe Centrul de Protecție a Copilului de la Beclean, unde a avut discuții cu șefa centrului dar și cu directoarea DJASPC BN, Delia Rus, potrivit postării însoțite de fotografii făcute pe facebook de șeful sindicatului Sanitas din județ, Titi Costin. Acesta a spus și că vizita a fost surprinzătoare, pentru că ministrul era așteptat de fapt la Centrul de la Bistrița  și că a invitat-o pe ministru și pe președinta Autorității  ”să le facă onoarea și să viziteze centrul, ceea ce s-a și întâmplat”.

 

Foto: facebook Violeta Alexandru

Share.

About Author

Lasă un comentariu