Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

EVENIMENT: A avut loc prima prelevare de organe pentru transplant după 11 ani în Spitalul din Bistrița

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Familia unui bărbat de 52 de ani, intrat în moarte cerebrală în Spitalul Județean de Urgență Bistrița a găsit puterea să treacă peste suferință și să-i doneze organele pentru a salva viețile unor  bolnavi aflați în mare cumpănă.

Operația de prelevare a avut loc miercuri dimineață în Spitalul Județean de Urgență Bistrița și este o premieră după 11 ani pentru unitatea spitalicească, care a ieșit în anul  2008 din programul național de transplant după ce conducerea de la vremea respectivă n-a mai cerut prelungirea autorizației.  Agenția Național de Transplant este cea care a transmis  informația pe pagina sa de facebook în această seară, după ce rinichii prelevați de la bistrițeanul decedat au fost transportați la Institutul Clinic de Urologie din Cluj și transplantați pentru a salva viețile a doua femei, una de 50 și o alta de 61 de ani, a căror singură șansă era transplantul.

”Încă o familie a avut puterea de a transforma propria dramă în speranță la viață pentru alți semeni aflați în suferință. Transplantul înseamnă VIAȚĂ! Două destine salvate în urma gestului altruist făcut de familia unui pacient de 52 de ani, diagnosticat în moarte cerebrală, care a fost de acord cu donarea de organe și țesuturi.
La Spitalul Județean de Urgență Bistrița a avut loc în această dimineață prima prelevare de organe din acest an. Mulțumim cu profund respect familiei donatorului pentru gestul plin de generozitate pe care l-a făcut. Familia și-a dat acordul pentru donarea tuturor organelor, dar din motive medicale, au putut fi eligibile pentru prelevare doar rinichii” au scris cei de la Agenția Națională de Transplant pe pagina de facebook.

Coordonatoarea de la Bistrița a proiectului-numitorul comun a celor două perioade

Agenția Națională de Transplant a ținut să-i mulțumească medicului anestezist Anca Moldovan (foto) coordonatoarea echipei de transplant de la Bistrița, dar și conducerii SJU Bistrița, care ” a reintrat în programul de transplant în octombrie 2019, după 11 ani în care unitatea sanitară nu a mai avut acreditare pentru activitatea de prelevare. Prin deschiderea și interesul pe care conducerea acestei unități sanitare a avut-o în privința dezvoltării activității de transplant, având susținerea unui colectiv medical conectat la medicina modernă, putem vorbi azi de 2 oameni care primesc o nouă șansă la viață.” spun cei de la Agenția de Transplant. De altfel doctorul Anca Moldovan a participat și înainte de 2008 la operațiile de prelevare de organe din Spitalul Județean Bistrița, alături de soțul ei, chirurgul Sever Moldovan. Cei doi medici au părăsit Spitalul Județean în 2008, acceptând ofertele de a profesa primite din partea unor clinici universitare din Franța.  S-au reîntors să profeseze în spitalul din Bistrița în martie 2019, iar  revenirea lor a fost anunțată drept un mare succes de actuala conducere a SJU Bistrița-Năsăud.

Share.

About Author

Lasă un comentariu