Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cristina Iurișniți: ”Educația pentru sănătate trebuie să ajungă nu doar în școli ci și la părinți!”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul USR Cristina Iurișniți, inițiatoarea legii care introduce educația pentru sănătate în școli spune că de educație pentru sănătate au nevoie și părinții, iar o bună cunoaștere ar estompa și reacțiile negative  la obligativitatea vaccinării. Cristina Iurișniți scrie pe pagina sa de facebook  și că proiectul legii vaccinării care a fost blocat încă din noiembrie 2017, atunci când a ajuns la Camera Deputaților  va trimite în curând  actul la promulgarea prin decret prezidențial.

DEputatul USR a trecut în revistă și elementele de noutate a proiectului care a mai suportat ajustări în comisile de specialitate ale Parlamentului: ” noutatea este că dreptul la educație al copiilor nu va fi legat de vaccinarea obligatorie. În rest, prevederile au fost păstrate cam în aceeași formă.Vor exista vaccinuri obligatorii, asta este clar prevăzut de proiectul aflat la deputați.
În esență, opt categorii de vaccinuri vor trebui făcute de copiii ce vor fi înscriși într-o unitate de învățământ. Este vorba de cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei”

Proiectul prevede și că părinții vor primi avertisment dacă nu se prezintă cu copilul la medicul de familie pentru informarea privind vaccinarea obligatorie, iar  La a doua abatere, se va da o amendă între 1.000 și 2.500 de lei pentru neprezentare..Dacă părinții nu acceptă vaccinarea în urma discuțiilor cu autoritățile, amenzile vor putea ajunge la sume între 5.000 și 10.000 de lei. Cu alte cuvinte, părinții care refuză vaccinarea vor putea fi sancționați de mai multe ori, până ce vor fi de acord cu vaccinarea.
Amenzile nu se vor aplica la prima abatere, ci de la a doua. Accesul copiilor în grădinițe și școli nu va fi legat de efectuarea vaccinurilor obligatorii, deși asta se dorea conform formei adoptate de Senat a proiectului de lege, mai scrie deputatul USR.

Acordul pentru vaccinare nu e tacit

Comisia de sănătate a introdus în mod expres că, „la data înscrierii copiilor într-o colectivitate, aşa cum este definită de prezenta lege, instituţia are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emise de către medicul de familie care are în evidenţa sa persoana respectivă, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii, acest document neputând împiedica accesul la educație sau în instituțiile de învățământ”. Cu alte cuvinte, copiilor nevaccinați nu li se va refuza dreptul la educație.

Acordul pentru vaccinare nu se va considera tacit, în cazul vaccinurilor obligatorii.
Părinții vor putea accepta sau vor putea refuza vaccinarea copiilor. Evident, va exista și situația în care copiii vor fi scutiți de vaccinarea obligatorie, dacă au o adeverință de contraindicație pentru vaccinuri (pentru unele vaccinuri sau pentru toate).”De asemenea, documentul prevede că „statul român, prin Ministerul Sănătății, asigură condițiile pentru diagnosticul și tratamentul optim al oricăror reacţii adverse ale vaccinării precum și compensarea oricăror efecte de durată, dacă sunt dovedite relaţii de cauzalitate” mai spune Cristina Iurișniți.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu