Legea introducerii educației pentru sănătate în școli, pusă pe așteptare în Parlament încă din 2017 a trecut marți de Camera Deputaților, care este cameră decizională și se duce la președenție pentru adoptare.
Inițiatoarea legi, deputatul bistrițean Cristina Iurișniți spune că acum am fi avut nevoie mai mult decât oricând de o educație pentru sănătate consolidată în sistemul de învățământ și că în loc avem încă un opțional care ajunge la 10 % dintre elevi: ” Încă din 2017, am promovat și am solicitat includerea Educației pentru sănătate în școli prin interpelări adresate Ministerului Educației, prin organizarea de dezbateri cu toți actorii educaționali și prin elaborarea inițiativelor legislative care să completeze actualul cadru normativ.
Educația pentru sănătate este obligatorie în statele europene. În România este doar un opțional care ajunge doar la 10% din elevii din România în timp ce educația pentru sănătatea reproducerii, educația sexuală adaptată vârstelor elevilor ajunge în școli în procent de doar 7%! Nu e de mirare că România se află pe primele locuri în Europa în ceea ce privește mamele minore, abandonul școlar extrem de crescut, care atrage după sine o rată a analfabetismului funcțional uriașă”,
Deputatul USR notează și că MEC ar fi trebuit să elaboreze până la sfârșitul anului trecut o strategie pentru educația pentru sănătate, ceea ce nu s-a întâmplat ,,În acest context, am solicitat atât în cadrul audierilor ministrului Educației, cât și prin intermediul unei interpelări sa se aplice legea și să se elaboreze de urgență strategia vizând educația pentru sănătate și educația nutrițională, care trebuia deja finalizata la 31 dec. 2019, pentru a fi introdusa în planurile cadru pentru anul școlar 2020 -2021!
USR cere campanie națională de informare pentru coronavirus
Pe de altă parte USR îi solicită Ministrului Sănătății și Educației să continue campania națională de informare a cetățenilor privind igiena, infecția cu coronavirus. Sănătatea publică trebuie să devină o prioritate pe agenda Guvernului, iar orice formă de pasivitate și de iresponsabilitate trebuie drastic sancționate, mai spune Cristina Iurișniți.
,,Din păcate, se pare că în Romania reacționam doar in situații limită, cum e cea legată de starea de urgență provocată de coronavirus. OMS a declarat stare de urgență mondială încă de la începutul lunii februarie. Trebuie să ținem cont de sfaturile experților de la Organizația Mondială a Sănătății în privința prevenției și să ne luăm informațiile din surse autorizate, de la medici și specialiștii în situații de urgență!
Totodată, consider că este de datoria autorităților române de a comunica corect și de a demara campanii de informare și conștientizare în toate spațiile și instituțiile publice menite să pună accentul pe prevenție și protejarea cetățenilor!” mai scrie Cristina Iurișniți.