Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Prefectul Stelian Dolha cere pedeapsa maximă pentru cei care mint în legătură cu epidemia de coronavirus. Câte locuri de cazare are județul și cum funcționeaza carantina

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prefectul Stelian Dolha a explicat astăzi într-un briefing de presă organizat după amiază la sediul Prefecturii Bistrița-Năsăud care este situația pe frontul local împotriva coronavirusului: ” nu avem niciun caz confirmat în județ și ăsta e  un semn bun, facem eforturi să depistăm contacții și să ținem situația sub control… Nu știu cât de mare va fi cerința în perioada următoare, dar mesajul pe care trebuie să-l transmitem este unul de calm, de siguranță. Tot ce s-a întâmplat până acum  a fost sub control”

Prefectul a mai spus și că pentru 40 de persoane se așteaptă încă rezultatul testelor pentru coronavirus, făcute la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj și că, dat fiind numărul mare de solicitări totale transmise  centrului regional de testare lucrurile se mișcă ceva mai greu. Stelian Doha a confirmat și că pe lângă cele 68 de persoane aflate deja  în carantină în județ, majoritatea preluate de la graniță cu convoaie păzite  vor mai intra în carantină și alții care urmează să sosească în cursul acestei nopți pe aceeași traiectorie. Dolha mai spune și că au căutat și găsit locații decente, de 2-3 stele în care oamenii, pe cât se poate, să nu resimtă și mai mult disconfortul: ”Până acum, am pus în carantină numai persoane din județ. Nu știu pe viitor ce se va întâmpla. S-ar putea să avem cereri și din alte județe fiindcă județele de graniță au locuri în carantină aproape pline. Camerele trebuie să aibă toaletă proprie și să aibă căldură. Acestor persoane li se asigură trei mese pe zi. Locațiile nu le divulg. Spun doar atât: avem 11 locații pentru carantină în Bistrița-Năsăud, condițiile sunt de 2-3 stele” .

Prefectul a mai spus și că potrivit unei Hotărâri  de guvern pentru fiecare persoană aflată în carantină se alocă 230 de leipentru cazare plus 70 de lei pentru masă, ”în total 300 de lei pe zi, ceea ce nu este puțin. Până nu am avut sume alocate, am avut probleme mari să găsim spații și nu am știut ce să facem cu persoanele respective. Acum mă sună (patronii unităților de cazare – n.r.) și își oferă serviciile. Hotărârea de Guvern e gata și va publicată în Monitorul Oficial”, a explicat prefectul Dolha.

Cei care stau în izolare la domiciliu  fie s-au descurcat cu hrana pe cont propriu,  fie primari din judeţ au cumpărat mâncarea oamenilor  pe banii lor proprii. Dolha spune că mulți primari au invocat controlalele Curţii de Conturi atunci când le-a sugerat să ia banii pentru hrana persoanelor izolate din fondul de rezervă pentru situații speciale al fiecărei primării, în pondere de 5% din bugetul UAT-ului,  însă există premise ca masa persoanelor izolate la domiciliu să fie decontată pe același tipar cu cea a celor din carantină.

Prefectul cere amenzi maxime pentru cei care încearcă să fenteze carantina sau care mint

Stelian Dolha a explicat că le-a cerut polițiștilor și celor de la DSP să dea dovadă de intransingență și să-i sancționeze pe cei care ascund faptul că au venit din zonele roșii sau pe cei care fug din izolare ori carantină, principalii factori de propagare a virusului :  ”oamenii care nu declară adevărul îi numesc inconştienţi, toţi cei care fac aşa să înţeleagă că îi expun în primul rând pe apropiaţii lor, pe cei de acasă, soră, frate, părinţi bunici. La asta să se gândească când mint acasă, aici când ajung. Gradul de infectare pe care îl avem e din cauza acestor persoane iresponsabile”, a menţionat prefectul Dolha care a amintit cazul fostului polițist care a ascuns că a revenit din Israel și a îmbolnăvit zeci de persoane. La nivelul judeţului nu a fost aplicată nicio amendă pentru persoane care au încălcat statutul de izolat la domiciliu, însă prefectul a spus că transmis Poliţiei să fie dată amenda maximă de 20.000 de lei, pentru că doar astfel se vor disciplina cei implicaţi.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu